JOGURT NATURALNY Z WOLNOWARU

Jogurt naturalny z wolnowaru

Prosty przepis na domowy jogurt naturalny

 

Jogurt naturalny z wolnowaru praktycznie robi się sam. Tym bardziej zachęcam  jego przygotowanie w większej ilości. 

Kiedyś pracując w laboratorium chemicznym jako szkodliwe wypłacali nam ekwiwalent  w postaci mleka:-)  Przerabiałyśmy z koleżankami te zapasy na jogurt właśnie. Potem zaniechałam produkcji, gdyż było trochę zabawy z tym. Odkąd mam wolnowar stało się to bardzo banalne i chętnie przygotowuję jogurt w ten sposób. Zachęcam!

Składniki na jogurt naturalny z wolnowaru:

  • 2 litry mleka

  • 1 mały jogurt naturalny

Przygotowanie jogurtu naturalnego z wolnowaru:

Mleko wlać do woolnowaru. Ustawić na poziom low na 2,5 h , następnie przełączyć na podtrzymanie ciepła na 3 h. Po tym czasie wlać  jogurt do misy wolnowaru, dobrze wymieszać. Wstawić misę z przykrywką do piekarnika na całą noc. Rano jogurt jest gotowy.





Komentarze

  1. Ależ musi być pyszny ten jogurt. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe jogurty są najlepsze, zrób tez labneh - z takiego jogurtu smakuje obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć mam pytanie o wstawienie do piekarnika. Czy ma być nagrzany? Czy nie może zostaw w wolnowarze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W piekarniku powoi będzie dochodził, a w samym wolnowarze wyłączonym szybciej się ochłodzi.

      Usuń
  4. Piekarnik wyłączony ma być.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne