ZDROWE ŚNIADANIE - GOFRY BEZGLUTENOWE Z MUSLI

Zdrowe śniadanie - gofry bezglutenowe z musli

Mimo posiadania wiedzy na temat zdrowego żywienia, zdarza mi się w pośpiechu pominąć zjedzenie śniadania, które tak naprawdę jest najważniejszym posiłkiem dnia. Nie bez powodu istnieje powiedzenie  "śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi".

Z dzieciństwa doskonale pamiętam śniadania, które zawsze rozpoczynało się zupą mleczną. Większość dzieci z obrzydzeniem patrzyło na pływające kożuchy na talerzu. Dzisiaj o wiele więcej możemy zaoferować naszym pociechom. Wszelkiego rodzaju płatki, musli czy granole są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Oczywiście smak jest bardzo ważny, ale w parze z nim zawsze powinno iść zdrowie. Dlatego składniki musli, owsianek i granoli OneDayMore są tak dobrane, żeby dostarczyć ważnych dla organizmu składników: wapnia, żelaza, cynku, błonnika, tiaminy czy kwasów Omega-3. I – co równie ważne – nasze produkty nie zawierają: konserwantów, sztucznych aromatów, oleju palmowego i syropu glukozo-fruktozowego..

Przy wielu dostępnych produktach możemy sobie to  śniadanie  urozmaicać. Gotowe mieszanki bez dodatku cukru możemy zabrać ze sobą do pracy czy w podróż. Wystarczy do nich dolać soku, mleka, wody czy jogurtu i już mamy to!

Mam dla Was propozycję. Mając w domu niejadków możemy ich zachęcić - chociażby przygotowując im zdrową i lżejszą propozycję gofrów, które dzieci uwielbiają. Takie przemycenie bezcukrowych produktów przyniesie obupólną korzyść :-)

Składniki:

  • 1 szkl. musli z suszonymi owocami
  • 1 szkl. mielonych migdałów 
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej (ja dałam kokosowej, ale można pominąć)
  • 1 szkl. mleka 
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • ksylitol lub miód (można pominąć)
+ owoce i jogurt do podania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić  na minimum 30 minut. Posmarować gofrownicę lekko olejem. Smażyć na dobrze rozgrzanej gofrownicy około 4-5 minut. Nie otwierać wcześniej, żeby gofry były dobrze upieczone i zwarte. Podawać z jogurtem i ulubionymi owocami.


Zdrowe Śniadanie powinniśmy celebrować codziennie, bez żadnych wymówek. I jeśli wiemy, że następnego dnia w pośpiechu nie zdążymy przygotować posiłku, to pomyślmy o jego sporządzeniu wcześniej. Taka zapobiegliwość będzie tylko korzyścią dla nas samych. 

* Artykuł  sponsorowany


Komentarze

  1. Często kupuję mieszanki tej firmy, są smaczne, gofrów z niej nigdy nie robiłam, ale z pewnością spróbuję je przygotować

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na wykorzystanie musli, z pewnością skorzystam z tej propozycji. Zdrowe śniadanie to podstawa dobrego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Musli smacznie wykorzystane. Lubię gofry z owocami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ te gofry muszą być pyszne. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne