TACOS Z KURCZAKIEM

Tacos z kurczakiem 

Meksykańska przystawka z szarpanym kurczakiem 


Tacos z kurczakiem jest pyszną przystawką, którą możecie zaserwować na spotkaniu z przyjaciółmi. Jest bardzo smaczne. Mając gotowe muszle  ich przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. U nas w upalny dzień zrobiłam je na obiad. Szybko i pysznie - to lubię:-)

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 szklanka bulionu
  • 0,5 szkl. passaty pomidorowej
  • sól,pieprz
  • po pół łyżeczki kuminu, chili, papryki wędzonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • kawałek czerwonej kapusty
  • pół łyżeczki octu winnego
  • cukier do smaku
  • 1 opakowanie gotowych muszli tacos
  • sos cholula
  • marynowane ostre papryczki jalapeno lub chili

guacamole:

  • 1-2 awokado
  • pół limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • pół cebuli czerwonej
  • odrobina śmietany
  • 1 pomidor
  • kilka gałązek świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • sól
salsa:
  • 1-2 pomidory
  • pół cebuli czerwonej lub białej
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek świeżej kolendry lub natki pietruszki

Przygotowanie:

Mięso umyć, wytrzeć do sucha. Posypać solą i pieprzem. Na oleju podsmażyć rozdrobniony czosnek, dodać chili, kumin i paprykę wędzoną. Chwilę smażyć. Wrzucić na przyprawy pierś z kurczaka. Obsmażyć z dwóch stron do zrumienienia. Następnie pierś zalać bulionem i passatą. Gotować około 20 minut pod przykryciem. Pierś wyciągnąć na deskę, dwoma widelcami poszarpać na drobno. Ja dodatkowo, podsmażyłam te poszarpane kawałki kurczaka, ale można to pominąć.
Kapustę czerwoną poszatkować, zdusić z solą. Wlać  ocet winny, dodać do smaku cukier.
Awocado obrać, rozdrobnić widelcem, dodać sok z limonki, kolendrę i pomidora obranego ze skórki i pestek, pokrojonego w drobną kosteczkę, czosnek, śmietanę. Doprawić do smaku
Do salsy obrać pomidora, pokroić w kostkę, dodać posiekaną cebulę i kolendrę. Doprawić oliwą, solą i pieprzem.
Muszle tacos podgrzać w 180 stop. C z termoobiegiem przez około 3 minuty. Na dno muszli dać guacamole, na to mięso szarpane, następnie kapustę czerwoną, salsę i ponownie guacamole. Ozdobić plasterkami ostrych papryczek jalapeno.

*Ja muszle tacos podgrzewam i podaję na odwróconej formie do muffinek.



Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne