Mix sałat z truskawkami
Sezon truskawkowy już rozpoczęty.
Moją ulubioną lekką potrawą z tymi rozkosznymi owocami jest mix sałat z sosem na bazie octu balsamicznego. Można zaserwować jako samodzielne danie obiadowe lub jako przystawkę. Polecam gorąco.
- mix sałat ( u mnie dębolistna, rucola i masłowa),
- kiełki słonecznika,
- truskawki – ilość dowolna,
- kilka plastrów szynki suszonej,
- parmezan w kawałku,
do sosu:
- 20-30 ml oliwy z oliwek,
- kilka kropel octu balsamicznego,
- pół łyżeczki miodu,
- pół łyżeczki musztardy Dijon,
- można dodać odrobinę wody,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Sałatę porwać i ułożyć na talerzu, szynkę pokroić w paseczki, rozrzucić na sałacie, dodać pokrojone w ćwiartki truskawki, kiełki, a na wierzch starkować parmezan. W słoiczku wymieszać wszystkie składniki sosu i polać sałatę. Można dodać jeszcze na wierzch uprażone płatki migdałów.
Houston!!! A gdzie sałatka z selera??????????? :-))
OdpowiedzUsuń