MŁODE ZIEMNIAKI
Młode ziemniaki
Młode ziemniaki w sosie szczypiorkowo - koperkowym
Młode ziemniaki w naszym rodzinnym domu zawsze były podawane w sosie szczypiorkowo - koperkowym z dodatkiem śmietany. Ale tylko te pierwsze, słodkawe z odchodzącą skórką. Robiło się ich dużo więcej niż obiad przewidywał, a to z prostego powodu, że jeszcze lepsze są do podjadania na zimno. Pamiętam kuchnię u mojej babci, potem u mojej mamy, posprzątaną po obiedzie, a na miseczce reszta niezjedzonych ziemniaków...Każdy znalazł pretekst, żeby wdepnąć tam na chwilę:-) Do wieczora znikało dosłownie wszystko. I to jest właśnie na przypomnienie:-)
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- pęczek koperku
- pół pęczka szczypiorku
- 125 ml śmietany 18%,
- 1łyżeczka masła
- sól do smaku
A nie ma to jak samemu sobie tych ziemniakow ukopac na polu... Wieki temu takie jadlam ;))
OdpowiedzUsuńA my teraz jak są młode, to średnio 2 razy w tygodniu:-)
UsuńMarzeno! Wspaniałe ziemniaczki - uwielbia to danie, jest klasyczne, proste i smakuje cudownie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie - bardzo ładnie u Ciebie:)
Dziękuję, bardzo mi miło:-) Pozdrawiam również serdecznie:-)
Usuń