Szparagowo – kurkowy duet
Deszczowy czerwiec ma swoje plusy. Oprócz sezonowych pyszności pojawiły się również kurki. Postanowiłam wykorzystać jednocześnie szparagi i grzyby. Pierwszy raz zrobiłam takie połączenie, ale pomyślałam, że skoro białe szparagi doskonale współgrają z beszamelem, to pewnie niezłą „fuzją” będzie zapieczenie szparagów pod kurkowo - śmietanowym sosem. Od dawna preferuję do grzybów dodanie sera mascarpone połączone z gremolatą (mieszanka skórki z cytryny, czosnku i natki pietruszki) , dlatego również tutaj to wykorzystałam. Myślę, że smak jest fantastyczny i godny polecenia.
Składniki:
- pęczek białych szparagów,
- kurki ( im więcej tym lepiej, ilość zależna od nas),
- 120 ml śmietany 18%,
- 2-3 łyżki serka mascarpone ,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine Classico Monini,
- pęczek natki pietruszki,
- skórka starta z 1 cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 50 ml białego wytrawnego wina,
- sól i pieprz, cukier.
Przygotowanie:
Szparagi obrać ( tak jak tutaj ). Pokroić ukośnie na 2-3 centymetrowe kawałki. Obgotować w wodzie z cukrem i solą ( 2łyżki soli + 1 łyżka cukru), pamiętając, że główki szparagów wymagają skróconego czasu gotowania, wrzucić je po chwili. Kurki oczyścić, wrzucić na rozgrzaną oliwę , dodając sól i cukier. Zawsze dodaję odrobinę cukru, żeby uniknąć goryczki. Kiedy płyn odparuje, wlać wino, poczekać, aż się zredukuje. Dodać natkę pietruszki (można zostawić troszkę do dekoracji),śmietanę, dozować po łyżce mascarpone, skórkę z cytryny i czosnek. Doprawić do smaku i ewentualnie rozcieńczyć winem lub wodą, jeśli sos jest zbyt gęsty. Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Rozłożyć w foremkach do zapiekania szparagi, polać kurkowym sosem i zapiekać kilka minut do zrumienienia. Udekorować natką pietruszki.
Przepis dołączam do akcji:
duet idealny, szparagi i kurki uwielbiam. Pomysł godny "skopiowania":)
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie smakowało:-)
Usuńsos wygląda na niezwykle kremowy, całość musi cudownie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńPachnie, pachnie, a raczej pachniało:-)
OdpowiedzUsuńszparagi i kurki idealne połączenie.
OdpowiedzUsuńTak, faktycznie dobrze współgrają ze sobą.
Usuń