Szparagowo – kurkowy duet




      Deszczowy  czerwiec  ma swoje plusy. Oprócz sezonowych pyszności pojawiły się również kurki. Postanowiłam wykorzystać jednocześnie  szparagi i grzyby. Pierwszy raz zrobiłam takie połączenie, ale pomyślałam, że skoro białe szparagi doskonale współgrają z beszamelem, to pewnie niezłą „fuzją” będzie zapieczenie szparagów pod kurkowo - śmietanowym sosem. Od dawna preferuję do grzybów  dodanie sera mascarpone  połączone z gremolatą (mieszanka skórki z  cytryny,  czosnku i natki pietruszki) , dlatego również tutaj to wykorzystałam. Myślę, że smak jest fantastyczny i godny polecenia.

Składniki:


  • pęczek białych szparagów,
  • kurki ( im więcej tym lepiej, ilość zależna od nas),
  • 120 ml śmietany 18%,
  • 2-3 łyżki serka mascarpone ,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine Classico Monini,
  • pęczek natki pietruszki,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 50 ml białego wytrawnego wina,
  • sól i pieprz, cukier.
Przygotowanie:
Szparagi obrać ( tak jak tutaj ). Pokroić ukośnie na 2-3 centymetrowe kawałki. Obgotować  w wodzie z cukrem i solą ( 2łyżki soli + 1 łyżka cukru), pamiętając, że główki szparagów wymagają skróconego czasu gotowania, wrzucić je po chwili. Kurki oczyścić, wrzucić na rozgrzaną oliwę , dodając sól i cukier. Zawsze  dodaję odrobinę cukru, żeby uniknąć goryczki. Kiedy płyn odparuje, wlać wino, poczekać, aż się zredukuje. Dodać natkę pietruszki  (można zostawić troszkę do dekoracji),śmietanę, dozować po łyżce mascarpone, skórkę z cytryny i czosnek. Doprawić do smaku i ewentualnie rozcieńczyć winem lub wodą, jeśli sos jest zbyt gęsty. Nagrzać piekarnik  do 190 stopni. Rozłożyć w foremkach do zapiekania szparagi, polać kurkowym sosem i zapiekać kilka minut  do zrumienienia. Udekorować natką pietruszki.

 

Przepis dołączam do akcji:

Komentarze

  1. duet idealny, szparagi i kurki uwielbiam. Pomysł godny "skopiowania":)

    OdpowiedzUsuń
  2. sos wygląda na niezwykle kremowy, całość musi cudownie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pachnie, pachnie, a raczej pachniało:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. szparagi i kurki idealne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, faktycznie dobrze współgrają ze sobą.

      Usuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne