Tarta z botwinką
Botwinka po raz kolejny:-). Kocham ją miłością bezwzględną, w odróżnieniu od mojego męża, który jej nie jada. Nie ruszył chłodnika i tej tarty również. Dobrze, że znalazło się sporo innych chętnych:-). To jeszcze nie koniec moich wariacji z tym warzywem. Ciąg dalszy nastąpi:-)
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki,
- 100 g masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżka wody,
- szczypta soli.
Farsz i polewa:
- 1 łyżka oliwy,
- pęczek botwinki,
- natka pietruszki (ilość wg uznania ),
- 2 jajka,
- 250 ml śmietany 18%,
- ser jaki jest pod ręką ( tu kawałek camemberta),
- sól, pieprz, cukier,
- 0,5 - 1 łyżeczki octu balsamicznego.
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Powinno się wstawić na 30 minut do lodówki, ale najczęściej nie mam na to czasu i piekę od razu. Wyłożyć ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni.
Botwinkę wypłukać i posiekać , młode buraczki cieniutko obrać i pokroić w słupki. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (tak, żeby przykryć buraczki). Posolić, dodać cukier i odrobinę octu balsamicznego, dusić ok. 10 – 15 minut. Nie przykrywać buraków przykrywką, żeby nie straciły pięknego koloru. Odcedzić i wymieszać z poszatkowaną natką pietruszki, doprawić. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Do śmietany dodać jajka, przyprawy. Wymieszać dokładnie i wylać na farsz. Ułożyć na wierzchu kilka plasterków sera. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia w temp. 190 stopni.
Można podać jako samodzielne danie lub jako przystawkę. Doskonale komponuje się z sałatą polaną sosem Winegret.
Zgłoszony przepis do akcji:
Marzena,
OdpowiedzUsuńbotwinki nigdy dość.
Wspaniała tarta!
Upalnie Cię pozdrawiam.
Dziękuję i odsyłam upalne pozdrowienia:-)
UsuńJa nie za bardzo jestem przekonana do jej smaku.Barszcz,czy chłodnik lubię ale tarta? ale może się skuszę?
OdpowiedzUsuńDanusiu, spróbuj, bo jest pyszna:-)
Usuń