Placuszki z cukinii - Kolokithokeftedes



Kolejne danie zainspirowane Grecją. Nawet nie próbuję ich nazwy wypowiedzieć, grunt, że są pyszne:-) Dodatek marchewki to już moja własna wariacja:-). Przypominają nieco nasze placki ziemniaczane, dlatego podałam do nich gęsty twaróg z cebulą i śmietaną. Nie jest to jednak konieczne, można polać samym jogurtem.



Składniki:
  • 2-3 cukinie, 
  • 1 marchewka,
  • 50 g fety greckiej, 
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżki kaszy manny, 
  • koperek, szczypiorek, 
  • sól, pieprz,
  • mąka do panierowania,
dip serowy:
  • 10 dkg twarogu chudego lub półtłustego,
  • 1 mała cebula,
  • 2-3 łyżki śmietany 12% tł.,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

Umyte cukinie zetrzeć na tarce, posolić, odcisnąć sok. Następnie dodać tartą marchewkę,  fetę, drobno posiekany koper i szczypiorek,  jajko i kaszę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawiając sola i pieprzem. Z masy formujemy małe placuszki, obtaczamy je w mące i smażymy z obydwu stron na dobrze rozgrzanej oliwie.
Z podanych składników zrobić dip serowy. Podać z placuszkami.



Komentarze

  1. Doskonałe! Lubię cukiniowe placuszki wytrawnie i na słodko :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na słodko? O takich jeszcze nie jadłam. Masz je u siebie?

      Usuń
  2. Jadłam kiedyś podobne, pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki wyśmienite, ale nazwa nie do przełknięcia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smakowite, no i ten twaróg! mmmm świetne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki twaróg jemy zawsze z ziemniaczanymi plackami:-)

      Usuń
  5. o rany! z takimi dodatkami muszą bosko smakować:)
    ostatnio smażyłam podobne z fetą, wyszły genialne:) teraz chodzą za mną takie z twarożkiem:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają te Kolo....coś tam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pyszności, uwielbiam placki z cukinii, z dipem serowym pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ mi smaka narobiłaś na te placuszki. Zapisuję przepis i będę działać na dniach, a myślisz, że można je w piekarniku zrobić, zamiast smażyć, czy jednak smażone będą najlepiej samokować i nie ma co już kombinować z piekarnikiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drui, w Grecji podają tylko smażone, ale myślę, że możesz spróbowac zrobić je w piekarniku, tylko wtedy bez obtaczania w mące:-) I ja bym natłuściła papier przed zapieczeniem, chyba:-)

      Usuń
    2. Ok, dzięki za poradę. Spróbuję kilka upiec i zobaczę jak to wyjdzie. Cukinie mam, jutro wskoczę po fetę i będę działać. ;)

      Usuń
    3. Drui, Amber właśnie pisze, że na Krecie pieką:-)

      Usuń
    4. Część usmażyłam, część upiekłam. Obie wersje wyszły przepyszne. Dzięki za smaczny przepis. Na dniach robię powtórkę, póki lokalna, eko cukinia w sklepie jest dostępna. :)

      Usuń
  9. Wow!
    Przepis już ściągnęłam na boczek... Jutro wypróbuję, także kochana trzymaj za mnie kciuki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubie takie placuszki , i robie je wlasnie z dodatkiem marchweki - z tym,ze pieke w piekarniku,bez maki. Sa pyszne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Placki z cukinii to cudowne danie, greckiej odmiany jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tutaj na Krecie jada sie podobne,ale z pieca.
    No i tatziki koniecznie!
    Pozdrawiam Cie slonecznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo lubię takie placki:) ja podaję z sosem czosnkowym:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oblizuję się Marzenko z wielkim smakiem. Uwielbiam takie placuszki, więc chętnie bym się wprosiła na porcję Twoich :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie są co tydzień na stole, nie umiem bez nich sobie życia ułożyć... całe szczęście nie muszę, bo cukinia dostępna przez rok cały a i o fetę prawdziwą coraz łatwiej. Pyszny przepis, nazwa potworna, też nie umiem tego nigdy wymówić ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Haha! Nazwa jest zabójcza ;)))
    A placki lubię chyba w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Och kocham cukinię! Chcę takie placki. Moze wyslesz mi poczta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, właśnie pakuję zakwas więc i z plackami nie będzie problemu:-)

      Usuń
  18. uwielbiam :) troszkę inaczej robię, ale chętnie spróbuję też takiego sposobu :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Z fetą jeszcze nie robiłam. Zawsze dodaje żółty ser i też są pyszne:)
    Coś mi się wydaje, że w ogródku rośnie jeszcze dorodna cukinia więc przepis na obiad gotowy:)
    Magdeusz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei nigdy nie robiłam z zółtym serem i muszę spróbowac:-)

      Usuń
  20. Witaj po wakacjach !
    Zaczynam się rozczytywać w Twoich letnich przepisach i greckich inspiracjach :)
    Cukinię na wiele sposobów przygotowujemy , ale takich greckich placuszków jeszcze nie próbowaliśmy ... z przyjemnością zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  21. A u mnie w domu leży cukinia i prosi- zrób ze mnie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam! :) wyglądają bardzoo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. robiłam ostatnio bardzo podobne i baaaardzo mi smakowały, pychota

    OdpowiedzUsuń
  24. Zrobiłam!!!
    Wyszły smakowite,to znaczy za drugim razem, bo za pierwszym podejściem to niedostatecznie odcisnęłam sok z cukinii i się rozpadały.Drugie podejście było już całkiem inne... Tylko miałam trochę ploblemu z tym obtaczaniem w mące....
    Potrawa zagości na stałe na naszym stole, dzięki za coś nowego, bo czasami to mi ręce opadają, co mam ugotować tym moim najdroższym na obiad... ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Coś ostatnio modne takie placuszki,a bagietkę zrobię wg Twojego przepisu.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  26. Jak bardzo CI dziękuję za ten przepis ! Robiłam z cukinii placki i były nie 'zachwycające'. Sądzę, że dodatek fety to zmieni. Spróbuję na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  27. Smakowite te placuszki. Muszę sprawdzić, czy na działce ostała się jeszcze jakaś cukinia :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Powoli się zakochuję w wersji słonej placuszków z cukinii :) Twoje wyśmienite!

    OdpowiedzUsuń
  29. Jeszcze nie robiłam w tym roku placuszków z cukinią, muszę wrezzcie nadrobić zaległości, bo narobiłaś mi smaka :P

    OdpowiedzUsuń
  30. Marzenko, wypróbuję, bo wczoraj kolega podarował mi cukinię! Będzie jak znalazł:)
    Buziaki Kochana!
    Jak dobrze, że zaraz weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  31. nie dodawałam do środka fety, ale bardzo je lubię, muszę kiedyś z fetą spróbować
    u mnie z reguły są z tzatziki do konsumpcji:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Placuszki zrobilam w piatek i sa przepyszne! Dziekuje i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne