Chleb z karmelizowanym porem i pestkami


Kolejny miesiąc minął i kolejna akcja wspólnego pieczenia chleba za nami. Tym razem Amber zaproponowała przepis z Chlebaka Moniki.


Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami. Bardzo aromatyczny, można wykorzystać pomysł karmelizacji do innych wypieków. Moja uwaga, jest taka, żeby nie wyrabiać zbyt dużych bochenków, bo za pierwszym razem po prostu mi się środek nie upiekł. Powtórzyłam wypiek. Tym razem z połowy porcji zrobiłam 2 mniejsze bochenki. Efekt wspaniały, chleb przepyszny. Polecam! Na pewno będzie częstym gościem na naszym stole
:-)
Chciałam podziękować za kolejne wirtualne chwile wspólnie spędzone z Wami.

Zaczyn:
Na 12 godzin wcześniej przygotuj zaczyn:
  • 2 łyżki zakwasu pszennego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
Do zakwasu wlej wodę, rozmieszaj je razem i dodaj mąkę. Połącz składniki do uzyskania względnie gładkiej pasty. Owiń naczynie folią spożywczą, odłóż w ciepłe miejsce na przynajmniej 8 godzin. Aby sprawdzić czy zakwas jest gotowy do dalszej pracy nabierz go na łyżeczkę i upuść do szklanki wypełnionej wodą. Jeżeli pływa po jej powierzchni, można działać dalej. Jeżeli tonie, musi fermentować dalej. Przygotuj ciasto właściwe:
Składniki:
  • 2 szklanki wody
  • 800 g mąki pszennej typ 550
  • 400 g mąki pszennej razowej
  • 1,5  łyżki soli
  • cały zaczyn (- 2 łyżki)
  • 2 duże pory
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 200 g pestek ze słonecznika
  • 100 g pestek z dyni
  • 2 łyżki masła
Do miski wlej wodę. Dodaj zaczyn zostawiając dwie łyżki, które posłużą Ci jako zaczątek nowego chleba. Zaczyn rozmieszaj z wodą, wsyp mąkę i połącz ją z wodą przy pomocy rąk, ale nie wyrabiaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj dodatki. Pora pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż do momentu, aż zmięknie. Dodaj miód i ocet balsamiczny, wymieszaj, a kiedy płyny odparują a por pokryje się ciemną glazurą ściągnij go z ognia i wystudź. Na tej samej patelni rozpuść masło i wsyp pestki z dyni i słonecznika. Usmaż je na złoto, ściągnij z ognia, pozostaw do ostygnięcia i dodaj do pora.
Do ciasta dodaj sól i przygotowane wcześniej, wystudzone dodatki. Przy pomocy miksera połącz je z ciastem. Następnie wyrzuć ciasto na blat i podsypując minimalną ilość mąki wyrób gładkie ciasto chlebowe, które ładnie odchodzi od blatu.
Wyrobione ciasto umieść w naoliwionej misce. Pozostaw do fermentacji na 2 godziny w międzyczasie 2 razy w odstępach 45 minutowych wyrzuć je na lekko posypany mąką blat, rozpłaszcz i złóż na trzy, a następnie jeszcze raz na trzy. Przefermentowane ciasto podziel na trzy lub dwie części. Uformuj z nich kule i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie uformuj je w okrągłe, lub podłużne bochenki, umieść w wysypanych mąką koszykach do wyrastania i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 4 godziny w temperaturze pokojowej lub 8 godzin w lodówce.
Wyrośnięty chleb natnij przed włożeniem do pieca. Piecz w naparowanym piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez ok 40 minut. Po upieczeniu wystudź.

Piekły chleb ze mną:
Ania  http://bajkorada.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym_4.html
Ankawell http://ankawell.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami-pazdziernikowa-piekarnia/
Asia  http://asia-white-kitchen.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-ziarnami.html
Bożenka http://www.smakowekubki.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Dorota http://ugotujmyto.pl/chleb-z-porem-karmelizowanym-pestkami/Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Gosia http://kochamgary.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia-chleb-na.html
Gosia http://codojedzenia.pl/chleb-na-pszennym-zakwasie-z-porami-i-pestkami/
Gosia  http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Joanna http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html
Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html
Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Marysia http://pieczywonazakwasie.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Mysia http://www.pieczarkamysia.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami/
Piegusek  http://piegusek1976.blogspot.com/2013/11/chleb-za-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Renata S http://forksncanvas.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia.html
Siankoo http://everydayflavours.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html
Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/11/karmelizowane-pory-pestki-i-chleb.html
Tosia http://smakowitychleb.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-pestkami/
Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Komentarze

  1. Piękny chleb Marzenko ... wspaniałe wzory na skórce / ja jestem gapa i zapomniałam chleba ponacinać przed włożeniem go do pieca :(
    Lubię te nasze comiesięczne wirtualne spotkania przy chleba pieczeniu ...
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, ja też bardzo lubię to nasze pieczenie co miesiąc:-) Pozdrawiam:-)

      Usuń
  2. Zapowiada się przepyszniasto. Uwielbiam pora, a jeżeli jest jeszcze na dodatek karmelizowany to uwielbiam go już podwójnie. Strasznie jestem ciekawa jak smakuje taki karmelizowany por w chlebie. Nie ma jednak co myśleć, trzeba się brać za pieczenie i tyle :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu, spróbuj koniecznie, bo wart jest tego:-)

      Usuń
  3. Pięknie wypieczony bocheneczek! Ten dodatek pora jest fantastyczna, daje cudny aromat prawda? Dziękuję za wspólny czas! Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapas pora mam ogromny! Twój chleb wydaję mi się być idealny do wykorzystania moich zapasów:) Na pewno wyjdzie smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzenko, pięknie się twoje cudo prezentuje na tle, które wybralas. Az chciałoby się wyciagnac reke po kromeczke :) Dzieki za wspólnie spędzony czas i do następnej akcji. Sciskam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki śliczny i kształtny Marzenko. :))
    Do mojego menu ten chleb też wchodzi na stałe. :)
    Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  7. No jaka fajna skórka! Mi też wyszła chrupiąca. Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Aha, nie wyświetlił się Twój post u mnie na bloggerze :(

    OdpowiedzUsuń
  9. joj , jaki piekny !! domowy piekarz tez cmoknal z uznaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chleb Marzenko jak marzenie, zdjęcia cudne,
    skórka aż chrupie z ekranu, nie żartuję,bardzo profesjonalnie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Co? Chleb z porem? Brzmi fantastycznie, wiele bym dała za kawałeczek... :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Marzenko przepięknie się upiekł. I ja kolejnym razem zrobię dwa mniejsze bochenki. Wprawdzie wiele mojemu nie brakowało, ale jednak :)
    Zdjęcia bardzo, bardzo apetyczne.
    Dziękuję za wspólne chwile przy tym pysznym chlebie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie go nacięłaś. Moim daleko do Twoich :-) Ale się staram. Bardzo fajny smak pora i zapach oczywiście. Bardzo się cieszę, że wstąpiłam w szeregi piekarek !

    OdpowiedzUsuń
  14. cudowny, swojski bochen marzenko:) Oczarował mnie!

    OdpowiedzUsuń
  15. dzieło sztuki! taki piękny, domowy chlebuś! masz rękę do chleba, aż zazdroszczę ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudny! Zakochałam się w nim od razu. Poproszę 2 kromki chociaż :)

    OdpowiedzUsuń
  17. super pomysł z tym pieczeniem :) chlebek wygląda bardzo apetycznie !

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszne zdjęcia, a chleb cudny!
    Ja mądrala, po przeczytaniu Twoich uwag,
    od razu upiekłam dwa mniejsze;)
    Dziękuję:*

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękne :) ja właśnie tak zrobiłam, z połowy porcji i dwa bochenki! dziękuję za wspólne chwile przy piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękne zdjęcia :) chlebuś wyszedł idealnie

    Dziękuje za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękny chlebek Ci wyszedł )
    Ja chyba za płytko nacinam...

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudny! mam nadzieję, że w końcu sie zmobilizuje i zrobie własny:)

    OdpowiedzUsuń
  23. To czekam na Twoje śledzie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. ...taki rustykalny, taki pyszny! Zapachy z Waszych piekarni domowych dotarły aż na dalekie Kanary - zapewniam!!

    OdpowiedzUsuń
  25. mater dio! cóż za wspaniały chlebek razem upichciliście WOW! Też go zrobię, już po czasie ale zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Same pyszne chlebki dziewczyny pieczecie. Z porem jeszcze nie jadłam a wygląda pysznie. Lepszy niż z piekarni :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Cudowny bochenek Marzenko! Jak malowany

    OdpowiedzUsuń
  28. ale dużo Was piekło :) a chlebek w Twoim wykonaniu jak zwykle mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Prawdziwy chlebek..mmm pyszny, bardzo ładne zdjęcia na blogu! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne