Chleb norweski - Knekkebrød
Od pewnego czasu dostaję w prezencie paczki zaopatrzeniowe od koleżanki z Norwegii. Są to głównie sery i pieczywo. Zainteresowana chlebem drążyłam temat i natrafiłam na to cudo. Zaproponowałam Amber, żeby wrzucić do naszej wirtualnej piekarni. Musiał odczekać parę miesięcy w kolejce, ale w końcu jest:-)) Jest!!!
Z serem kozim brunost i z dżemem smakuje wybornie. Zresztą z każdym dodatekiem będzie doskonały. Dla fanów zdrowego żywienia będzie jak znalazł dzięki dużej zawartości błonnika:-) I co najważniejsze można go przechowywać i smakować długo:-)
Składniki:
- 200 ml otrębów pszennych,
- 200 ml płatków owsianych,
- 200 ml pestek dyni,
- 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej,
- 200 ml ziaren słonecznika,
- 100 ml siemienia lnianego,
- 100 ml ziaren sezamu,
- 2 łyżeczki soli,
- 700 ml wody.
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.
Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą (można piec na 2 blaszkach i wtedy chlebek będzie cieniutki, jeśli ktoś woli). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut. Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut. Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje.
Najlepiej przechowywać w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.
Lista blogów biorących udział w projekcie poniżej:
Bajkorada
Dzieje kuchennej Wiewióry
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka,weka i kajzerka
Healthy Craving
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Magnolia-rozmaryn
Moje domowe kucharzenie
Moje małe czarowanie
Nieład Malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Red and Pale
Ruskie raz!
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
W poszukiwaniu SlowLife
W sezonie
Zacisze kuchenne
Dzieje kuchennej Wiewióry
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka,weka i kajzerka
Healthy Craving
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Magnolia-rozmaryn
Moje domowe kucharzenie
Moje małe czarowanie
Nieład Malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Red and Pale
Ruskie raz!
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
W poszukiwaniu SlowLife
W sezonie
Zacisze kuchenne
Marzenko, tak jak się spodziewałam każda z nas ma inne spojrzenie na ten ciekawy wypiek.Miałaś niezłego "nosa" ,żeby zaproponować właśnie to chrupanie. Jest pyszny , będę wracać do przepisu , bo bardzo mi smakuje taki rodzaj pieczywa.Pozdrawiam Cię serdecznie
OdpowiedzUsuńBrawo , Marzena ! jestes mistrzynia :) Jutro pokaze w pracy ,pochwale sie ,ze kolezanka takie cuda robi :)) WYglada pieknie ,pewnie smakuje tez tak samo . Brawo !
OdpowiedzUsuńDobrze, że poszperałaś i znalazłaś ten przepis! :) Dla mnie to pyszna, zdrowa przekąska. :)
OdpowiedzUsuńCudne zdjęcia!
Prosty, szybki, pyszny i rozkosznie chrupie:)
OdpowiedzUsuńChoć chleba mi nie zastąpi, to z pewnością będę go często piekła.
Ale do tego sera to mnie nie namówisz!;)))
Ale bogaty...
OdpowiedzUsuńMarzenko, ten chlebek to strzał w 10!!! Dobrze, że doczekał się swego czasu :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda, chętnie wypróbuje przepis:)
OdpowiedzUsuńMarzena,
OdpowiedzUsuńja lubię nawet na coś czekać,bo przyjemność jest większa.
Tak jest i z tym chlebkiem!
Ten ser, tak samo jak chlebek można kupić w IKEI.
Ale jaka przyjemność zrobić samemu.
Dziękuję za pomysł!
Cieszę się ,że mogłam piec z Wami! Piękny Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący i zdrowy chlebek :) muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńślicznie Ci się upiekł! dziękuję za wspólne pieczenie :) u nas to hit domowy! dzieciaki uwielbiają :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy ten chlebek :) czuję, że to coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńUkradziony, zapisany, pokochany i przepadło musi być upieczony. Niech no tylko kupię składniki.
OdpowiedzUsuńMarzenko, dziekuje że znalazłaś taki pyszny chlebek. Do nastepnego :-)
OdpowiedzUsuńWspaniała, apetyczna propozycja, z przyjemnością piekłam i... jadłam ten chlebek. Dziękuje za wspólne pieczenie - pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda! Zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńjestem bardzo ciekawa smaku :) ale na pewno jest apetyczny ;)
OdpowiedzUsuńnajzdrowszy chleb na świecie ;)
OdpowiedzUsuńWidzę, że Ty znów przy swoim ukochanym serze :) Taki chlebek godny jest zacnej oprawy, więc się nie dziwię wcale. Mój troszkę zmiękł kolejnego dnia, a jego chrupania bardzo mi brakuje - jutro będę go traktować opiekaczem by zrewitalizować utraconą chrupkość. W smaku jest pyszny, nie spodziewałam się szału, bo za chrupkim nie przepadam, a tu taka niespodzianka, dzięki Marzenko!!!
OdpowiedzUsuńMarzeno, wspanialy wybor! Ja niestety bede lekko spozniona, ale mam nadzieje zaleglosci nadrobic juz w weekend...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Jeszcze raz dziękuję za ten przepis! dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuńWow piękny ! Przepis sobie zapiszę, na pewno się przyda :))
OdpowiedzUsuńŚwietny chleb wybrałaś do wypiekania, u mnie się wszystkim spodobał i mam zamówienie na kolejny wypiek. Tym razem jednak zrobic cienszy, aby był wygodniejszy do chrupania i podgryzanie 'wmiędzyczasie' ;)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda ten chlebek, samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny. Zapisuję i na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńChlebek idealny !
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólny czas :-)
Super przepis wynalazłaś. Na pewno upiekę ten chlebek jeszcze wiele wiele razy. Dziękuję i pozdrawiam, Ela
OdpowiedzUsuńSuper przepis, dziękuję (na pewno w imieniu wszystkich, którzy piekli)!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wyszły książkowo:)) Dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńMimo i ż popsułam swój ilością soli, jutro piekę ponownie i pewnie jeszcze niejeden raz...
OdpowiedzUsuńDzięki i pozdrawiam !
Marzenko chlebek jest przepyszny ;) Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku!
OdpowiedzUsuńten chlebek też zamierzam zrobić! :)
OdpowiedzUsuńKochana, spadłaś mi z nieba ! Ja właśnie poszukuję jakiegoś od dłuższego czasu jakiegoś wysokobłonnikowego pieczywa, a tu taki prezent! Dzięki raz jeszcze i duży buziak ode mnie :)
OdpowiedzUsuń