Jaglanka zapiekana z figami


Śniadaniowa wariacja jaglana to świetna alternatywa kanapki. Zdrowa ze względu na kaszę jaglaną i amarantus, osłodzona dżemem figowym i świeżymi figami. Czy skusicie się i dołączycie do mnie ? Ręczę, że takie śniadanie postawi Was na nogi;-) A tak swoją drogą ostatnio wspominałam śniadania serwowane na stołówkach wczasowych w postaci owsianki i pajdy chleba z dżemem. Bardzo je lubiłam;-)



Przepis przygotowałam specjalnie na konkurs: "Dżem dobry, pobudka".


Składniki (na 2 porcje):
  • 3 łyżki kaszy jaglanej,
  • 2 łyżki amarantusa,
  • 1 łyżeczka masła + masło do wysmarowania foremek, 
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki dżemu figowego Łowicz,
  • 1 świeża figa,
  • płatki migdałowe do posypania,
  • odrobina soli.
Przygotowanie:

Zagotować wodę, wsypać wypłukaną kaszę i amarantus, dodać masło. Gotować około 20 minut. Wystudzić, dosłodzić, wbić jajko i wszystko wymieszać. Nałożyć do foremek żaroodpornych wysmarowanych masłem. Na wierzchu rozsmarować dżem figowy, ułożyć plastry figi, posypać płatkami migdałowymi. Zapiekać około 20-30 minut w temp. 190 stopni C.



Przepis stworzony na akcję:

Dżem dobry, pobudka

Komentarze

  1. Zdrowe i niesamowicie apetyczne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dla takiego śniadanka zawsze jestem na TAK. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na śniadanko. Taki rozgrzewający :))

    OdpowiedzUsuń
  4. smaczne śniadanie i ciepłe, co o tej porze roku ma szczególne znaczenie:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzenko świetny pomysł, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Żeby mi ktoś takie śniadanko przygotował... ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. no,no,no.. dla mnie bomba! :)
    Świetna propozycja, jestem zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  8. podoba mi się Twoje śniadanie :) na pewno postawiłoby mnie na nogi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kaszę jaglaną jadam od dawna i nigdy bym nie przypuszczała,że stanie się takim hitem.
    Twoja zapiekana bardzo by mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  10. jaglanka połączona z amarantusem i zapieczona z figami- bombowo!

    OdpowiedzUsuń
  11. Marzenko, właśnie postanowiłam włączyć w codzienne posiłki kaszę jaglaną,
    powoli się z nią zaprzyjaźniam i takie przepisy, to dla mnie wspaniała inspiracja.
    Dużo zdrowia w Twojej propozycji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przyda się moja propozycja:-)

      Usuń
  12. Bardzo dziękuję wszystkim za miłe słowa. Jeszcze niedawno kasza jaglana była mi nieznana zupełnie, a teraz mam ciągle zapas w szafce;-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nawet nie wiesz jak bardzo bym chciał tego spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. a mi tak ślinka cieknie... aaaaachhhh

    OdpowiedzUsuń
  15. wspaniały początek dnia z taką zapiekaną jaglaną :D

    OdpowiedzUsuń
  16. No takie śniadanie to rozumiem. Kiedy mam wpaść? Tak kusisz, że trudno się opanować i nie galopować do Ciebie na te pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fantastyczny pomysł na zdrowe i smakowite śniadanie, powinien wygrać!

    OdpowiedzUsuń
  18. Owsiankę jadłam z przyjemnością, ale chleba z dżemem nigdy nie lubiłam i tak mam do dziś;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Absolutnie genialny pomysł na moje ukochane figi :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne