Kartoflanka niemiecka z pulpecikami mięsnymi
Jak przystało na Halloween coś z dyni podać wypada;-)
Taka strawa rozgrzeje dzieciaki po wieczornych wędrówkach. Mimo
pożeranych słodyczy myślę, że nie pogardzą takim gorącym kubeczkiem;-)
Przepis znalazłam u Thiessy i zapewniam, że dla zwolenników ziemniaków będzie to prawdziwy rarytas. A i dodatek dyni fajnie się tu wpasowuje;-)
Składniki :
na zupę:
- 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę,
- 0,5 kg dyni, pokrojonej w drobną kostkę,
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę,
- 1 posiekana cebula,
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła,
- 0,5 szklanki śmietany kremówki (można pominąć lub użyć mniej),
- 2 listki laurowe,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- 1,5 łyżeczki majeranku,
- sól, pieprz do smaku.
- 0,5 pęczka natki pietruszki.
na pulpety:
- 450g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego lub drobiowego,
- 1 jajko,
- 1duży ząbek czosnku, zmiażdżony,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Mięso na pulpety połączyć z pozostałymi składnikami i wymieszać na jednolitą masę. Odstawić do lodówki.
W sporym garnku rozgrzać masło, przesmażyć na nim cebulę oraz marchewkę. Następnie dodać dynię, smażyć jeszcze 2 minuty. Wlać bulion dodać ziemniaki, listki laurowe, majeranek i ziarna pieprzu. Gotować pół godziny. Ziemniaki i dynia powinny być całkowicie miękkie.
Ze schłodzonej masy mięsnej zwilżonymi zimną wodą dłońmi formować pulpety wielkości małego orzecha włoskiego. Włożyć pulpety do zupy, nie mieszać. Przykryć garnek i gotować 15 minut. Następnie wlać śmietanę i przyprawić solą i pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki.
Idealna zupka,muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńO kurczę, wygląda naprawdę solidnie :))
OdpowiedzUsuńFajna, rozgrzewająca zupka :))
OdpowiedzUsuńNa pierwszym zdj. widzę znajome napisy ;)
Pocięłam taką jutową torbę;-)
Usuńkonkretna zupa:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki :) Uwielbiam takie treściwe, rozgrzewające i jeszcze z dużą ilością ziemniaków zupy :)
OdpowiedzUsuńI ja też:-)
UsuńPyszne i rozgrzewające danie! Idealny posiłek!
OdpowiedzUsuńmmmmniam! idealna kartoflanka! pycha!
OdpowiedzUsuńDałaś czadu Marzenko ! Mega pulpety , a nie pulpeciki !
OdpowiedzUsuńZupka jak się patrzy. Pożywna, rozgrzewająca. W sam raz na listopad.
Świetna zupa:) moje dzieci uwielbiają pulpeciki w zupie!
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńCo za wspaniała zupa! Jak ja lubię takie gary pełne dobra wszelakiego, pysznie ugotowałaś Marzenko.Na pewno zrobię.
OdpowiedzUsuńRozgrzewająca, smaczna i bardzo pysznie wygląda ta zupka :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie, ze smakowala.
OdpowiedzUsuńLubię takie zupki, oj bardzo!
OdpowiedzUsuńIdealna zupa na tę porę roku :) Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością zjadłabym taką zupkę :-D
OdpowiedzUsuńI ziemniaczki...i dynia...i pulpeciki....mniam :)!
OdpowiedzUsuńMusiała być bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuńnie znalam takiej zupy, ale chętnie spróbuję, bo kartoflanki lubimy :-)
OdpowiedzUsuńlubie niemieckie żarcie :D (y) Lubie niemiecki konkretny smak. U nas to ani w tę ani w drugą....
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda