Kaszubski chleb na podmłodzie. World Bread Day 2014!
W tym miesiącu w październikowej piekarni bohaterem jest chleb
kaszubski na podmłodzie, a wybrała go dla nas Amber. Zgłosiłam swój udział z wielką radością. Uwielbiam te nasze wirtualne spotkania. A chleb naprawdę
warty jest uwagi, szczególnie dla miłośników lżejszego pieczywa. Wymaga troszkę czasu na przygotowanie, ale nie wymaga dużo pracy.
Praktycznie robi się sam ;-) Dodatkowo z
przyjemnością zapraszam, bo dzisiaj jest szczególny dzień - Światowy Dzień
Chleba i bardzo się cieszę, że blogowa sfera aktywnie i świadomie w tym święcie uczestniczyJ
Przepis na chleb pochodzi z bloga Marcina Grahamka,weka i kajzerka. Typowy chleb kaszubski zrobiony jest z mąki żytniej z dodatkiem ziemniaków i maślanki, a ten zamiennie stworzony został w latach 70-tych na potrzeby piekarnicze.
Kaszubski
chleb na podmłodzie
Tradycyjnie zapraszam do pozostałych uczestników:
(przepis cytuję za Marcinem)
podmłoda:
- 250 g mąki żytniej chlebowej typu 720,
- 250 g letniej wody,
- 12 g świeżych drożdży,
Rozprowadź w wodzie drożdże, następnie dodaj przesianą mąkę i
dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną podmłodę odstaw pod przykryciem do
fermentacji na 6-8 godzin. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 27 – 28 °C.
Składniki (na chleb a 800 g):
- cała podmłoda,
- 250 g mąki pszennej typu 550,
- 50 g letniej wody,
- 8 g soli,
- 30 g mleka w proszku,
- 15 g roztopionego smalcu,
- mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka.
Przygotowanie chleba:
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą
podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do
połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony
smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się
smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut.
Uformuj z ciasta okrągły bochenek i umieść go w oprószonym mąką
koszyku. Odstaw do wyrastania pod przykryciem na 1 – 1,5 godziny.
Nagrzej piekarnik do temperatury 250 °C. Piekarnik powinien być naparowany, co
najlepiej osiągnąć wstawiając do piekarnika, przed jego włączeniem, żaroodporny
pojemnik z wodą.
Akacjowy blog
Bajkorada
Co mi w duszy gra
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Healthy craving
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek Moje domowe kucharzenie Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Smak mojego domu
Smakowe kubki
Stare gary
Sto kolorów kuchni
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slow life
W sezonie
Zacisze kuchenne
Zapach chleba
Wspaniały chleb!
OdpowiedzUsuńFantastyczny ten Twój światowy chleb! Najlepszego z okazji święta! Dziękuję za wspólne chwile! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o czymś takim jak podmłoda, ale cieszę się, że się czegoś nowego dowiedziałam :) Piękny chleb Ci wyszedł, Moniko :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrósł. Jak na światowy przystało :)
OdpowiedzUsuńMarzenko, całkiem podobne te nasze okrąglaki ;))
OdpowiedzUsuńZ masełkiem, świeżutki był przepyszny! :)
Miałam nadzieję, że mój też tak pięknie popęka.
OdpowiedzUsuńŚliczny jest!:)
pysznie wygląda:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, pieknie wyszedł Ci ten chlebek. Miło mi było razem z Wami piec we wspólnej piekarni. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wieczornie.
Marzeno, piekny chleb i rownie piekne, klimatyczne zdjecia! Bochenek jak marzenie :)) Jestem pewna, ze tez go jeszcze kiedys upieke...
OdpowiedzUsuńUsciski!
Znowu Marzenko, świętowanie Światowego Dnia Chleba wyszło nam znakomicie, patrząc na tak udany chleb chce mi się go ponownie i pewnie wnet nastawię podmłodę ( określenie istotnie intrygujące). Dzięki za wspólny czas.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle pięknie chlebek wyrósł!
OdpowiedzUsuńMarzena, chleb marzenie!
OdpowiedzUsuńPrzepiękny!
Fanyastycznie ,że upiekłaś na to chlebowe święto razem z nami.
Piękny chlebek!
OdpowiedzUsuńfantastyczny chleb!
OdpowiedzUsuńŚlicznie pokazałaś swój udany wypiek, dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńMarzenko pięknie Ci się upiekł! :) Dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńPiękny, apetyczny chleb ze wspaniałym wnętrzem, pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie M.
OdpowiedzUsuńWspaniałości upiekłyście :)
OdpowiedzUsuńNie w październiku, nie za miesiąc, ale kiedyś...kiedyś upiekę swój domowy chleb! Jak patrzę na te Twoje bochenki chleba naszego powszedniego....ach! :)
OdpowiedzUsuńGratuluje udachego chlebka :)
OdpowiedzUsuńWspaniale uczciłaś ten dzień! mnie niestety choróbsko dopadło i sił zabrakło. ale już nadrobiłam z nawiązką :)
OdpowiedzUsuńTen chleb musiał być fantastyczny! :D
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie,
OdpowiedzUsuńwidziałam go już gdzieś..
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie!
Właśnie zobaczyłam, że musze uzupełnić listę piekących:) .... przepiękny chlebek ... po prostu przepiękny:) dziękuję za wspólny czas:)
OdpowiedzUsuńŁadnie sfotografowany. Równo wyrósł. Wzorcowy!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia, masz dar do wypieków!
OdpowiedzUsuńMarzenko, cudny ten chlebek i piękne zdjęcia :) Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuńCóż za wdzięczna spękania! Marzenko, czapki z głów normalnie!
OdpowiedzUsuń