Kaszubski chleb na podmłodzie. World Bread Day 2014!


W tym miesiącu w październikowej piekarni bohaterem jest chleb kaszubski na podmłodzie, a wybrała  go dla nas Amber. Zgłosiłam swój udział z wielką radością. Uwielbiam  te nasze wirtualne spotkania. A chleb naprawdę warty jest uwagi, szczególnie dla miłośników lżejszego pieczywa. Wymaga troszkę czasu na przygotowanie, ale nie wymaga dużo pracy.  Praktycznie robi się sam ;-) Dodatkowo z przyjemnością zapraszam, bo dzisiaj jest szczególny dzień - Światowy Dzień Chleba i bardzo się cieszę, że blogowa sfera aktywnie i świadomie w tym święcie uczestniczyJ


Przepis na chleb pochodzi z bloga Marcina Grahamka,weka i kajzerka. Typowy chleb kaszubski zrobiony jest z mąki żytniej z dodatkiem ziemniaków i maślanki, a ten zamiennie stworzony został w latach 70-tych na potrzeby piekarnicze.

Kaszubski chleb na podmłodzie
(przepis cytuję za Marcinem)
podmłoda:
  • 250 g mąki żytniej chlebowej typu 720,
  • 250 g letniej wody,
  • 12 g świeżych drożdży,
Rozprowadź w wodzie drożdże, następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 6-8 godzin. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 27 – 28 °C.
Składniki (na chleb a 800 g):
  • cała podmłoda,
  • 250 g mąki pszennej typu 550,
  • 50 g letniej wody,
  • 8 g soli,
  • 30 g mleka w proszku,
  • 15 g roztopionego smalcu,
  • mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka.
Przygotowanie chleba:

Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut.
Uformuj z ciasta okrągły bochenek i umieść go w oprószonym mąką koszyku. Odstaw do wyrastania pod przykryciem na 1 – 1,5 godziny.

Nagrzej piekarnik do temperatury 250 °C. Piekarnik powinien być naparowany, co najlepiej osiągnąć wstawiając do piekarnika, przed jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z wodą.

Tradycyjnie zapraszam do pozostałych uczestników:




Akcję prowadzi Zorra na swoim blogu
Również zgłoszony został do listy Wisły.
 

Komentarze

  1. Fantastyczny ten Twój światowy chleb! Najlepszego z okazji święta! Dziękuję za wspólne chwile! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz słyszę o czymś takim jak podmłoda, ale cieszę się, że się czegoś nowego dowiedziałam :) Piękny chleb Ci wyszedł, Moniko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyrósł. Jak na światowy przystało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenko, całkiem podobne te nasze okrąglaki ;))
    Z masełkiem, świeżutki był przepyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałam nadzieję, że mój też tak pięknie popęka.
    Śliczny jest!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzenko, pieknie wyszedł Ci ten chlebek. Miło mi było razem z Wami piec we wspólnej piekarni. Dziękuję.
    Pozdrawiam wieczornie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzeno, piekny chleb i rownie piekne, klimatyczne zdjecia! Bochenek jak marzenie :)) Jestem pewna, ze tez go jeszcze kiedys upieke...
    Usciski!

    OdpowiedzUsuń
  8. Znowu Marzenko, świętowanie Światowego Dnia Chleba wyszło nam znakomicie, patrząc na tak udany chleb chce mi się go ponownie i pewnie wnet nastawię podmłodę ( określenie istotnie intrygujące). Dzięki za wspólny czas.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzena, chleb marzenie!
    Przepiękny!
    Fanyastycznie ,że upiekłaś na to chlebowe święto razem z nami.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ślicznie pokazałaś swój udany wypiek, dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Marzenko pięknie Ci się upiekł! :) Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny, apetyczny chleb ze wspaniałym wnętrzem, pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie M.

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie w październiku, nie za miesiąc, ale kiedyś...kiedyś upiekę swój domowy chleb! Jak patrzę na te Twoje bochenki chleba naszego powszedniego....ach! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniale uczciłaś ten dzień! mnie niestety choróbsko dopadło i sił zabrakło. ale już nadrobiłam z nawiązką :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten chleb musiał być fantastyczny! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. widziałam go już gdzieś..
    wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie zobaczyłam, że musze uzupełnić listę piekących:) .... przepiękny chlebek ... po prostu przepiękny:) dziękuję za wspólny czas:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ładnie sfotografowany. Równo wyrósł. Wzorcowy!

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepiękne zdjęcia, masz dar do wypieków!

    OdpowiedzUsuń
  20. Marzenko, cudny ten chlebek i piękne zdjęcia :) Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  21. Cóż za wdzięczna spękania! Marzenko, czapki z głów normalnie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne