Torcik pomidorowy
Torcik pomidorowy, który powstał na potrzeby konkursu pt.:"Dania z serkami kremowymi" był prezentem dla naszych przyjaciół. W miniony weekend spotkał nas zaszczyt uczestniczenia w niezwykłym wydarzeniu. Prawdę powiedziawszy po raz pierwszy miałam okazję świętowania "dziadkowego pępkowego";-)
A jaki zdrowy będzie wnuczek, skoro ponad trzydziestoosobowy tłum wznosił toasty...:-)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- serek kremowy Apetina czosnek i zioła,
- 2 pomidory śliwkowe czerwone,
- 2 pomidory śliwkowe żółte,
- pomidorki koktajlowe czerwone i żółte (10-12 sztuk),
- pół pęczka bazylii świeżej,
- pół pęczka świeżego oregano,
- parmezan w kawałku do posypania,
na sos do sałatki:
- 50 ml oliwy z oliwek,
- kilka kropel octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy truskawkowej (może być inna),
- można dodać odrobinę wody,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Na wierzch rozsmarować serek ziołowy. Zapiekać do zrumienienia w 200 stop.C. W międzyczasie przygotować sałatkę z pomidorów. Wymieszać w słoiczku lub shakerze wszystkie składniki sosu. Pomidory duże pokroić na 4 cząstki, a koktajlowe na pół. Można również dodać suszonych pomidorów. Wymieszać z posiekanymi ziołami. Zalać sosem winigret. Wypełnić upieczone ciasto sałatką, posypać startym parmezanem. Podawać z sałatą i lampką białego schłodzonego wina.
Torcik można upiec w dużej formie lub w kilku małych,
jak widać na załączonych zdjęciach powyżej.
Torcik wspaniały i z wyglądu i smakowo, "obskoczył" dwie okazje, cóż chcieć więcej?
OdpowiedzUsuńBardzo mi się przepis podoba , bo uwielbiam gotowe ciasto francuskie, które już niejeden raz wybawiło mnie z opresji (czyt.nalot niespodziewanych gości) Pozdrawiam
Torciki warzywne to świetny pomysł. Zjadłabym kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńMarzenko, fantastyczny pomysł!
OdpowiedzUsuńTaki tort zjadłabym w całości! Rewelacyjnie wygląda, miałas świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa i pięknie wyglądająca tarta, a i bardzo zdrowa przy okazji :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńA przy okazji zdrowo i warzywnie.
Warzywny tort smaczny i kolorowy,zaskoczyłby gości na przyjęciu:)
OdpowiedzUsuńMarzenko, cudny ten twój wytrawny torcik:) Pełen smaku i koloru! boski!
OdpowiedzUsuńBardzo uroczy torcik, świetnie wygląda i do tego zawiera to co uwielbiam - pomidory :)
OdpowiedzUsuńszybko i smacznie, bardzo podoba mi się ten torcik :)
OdpowiedzUsuńpomidory mogę jeść w każdej postaci, podoba mi się pomysł z torcikiem :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam jak smakuje z tą lampka schłodzonego wina:)
on się prezentuje genialnie! Pomysł bomba, życze powodzenia w konkursie :)
OdpowiedzUsuńWow.. ale mi się smak narobił ;D
Dobre to jest. Robilam cos takigo i u mnie nazywa sie to tarta. Ciasto inne i serek, pomsl ten sam. http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=319
OdpowiedzUsuńThiesso, faktycznie podobne:-) A nie widziałam tego wcześniej u Ciebie;-) To moje też to bardziej tarta niż torcik, ale nazwałam tak ze względu na okoliczność świętowania:-)
UsuńPrzeurocza tarta :)
OdpowiedzUsuńgenialnie wygląda, nie można przejść obok takiego smakowitego dania nie próbując choć odrobinę :)
OdpowiedzUsuńJak pomidorowy to ja jestem za!
OdpowiedzUsuńPyszny widok.
Wytrawny pomidorowy torcik - to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, że taki torcik wszystkim smakował, uroczo wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńMarzenko, ależ nasycone te fotki, a ów torcik jak malowany!
OdpowiedzUsuńAddio pomidory, niewiele jadalnych pozostało w sklepach, będzie mi ich brakować straszliwie...