Orientalne skrzydełka podane z lagerem
Pikantne skrzydełka przyrządzone z przyprawami orientalnymi doskonale pasują do piwa typu lager, które łagodzi ich ostry smak. Moja propozycja to idealna przegryzka na spotkanie biesiadne z przyjaciółmi. Zwłaszcza w te upalne wieczory, kiedy piwo smakuje najbardziej. I taką przystawką nikt nie pogardzi - zapewniam:-)
Składniki:
- 1,5 kg skrzydełek z kurczaka,
- sól i pieprz,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżeczka masła,
- sos sojowy,
- płatki chilli,
- sos słodki chilli,
- 2 ząbki czosnku,
+ piwo lager do podania
Przygotowanie:
Skrzydełka dokładnie umyć, odciąć końcówki i każde skrzydełko przeciąć na pół. Dodać sól, pieprz i olej. Pozostawić w marynacie przez minimum 1h. Po tym czasie włożyć do nagrzanego do 190 stop. C piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać około 45 minut. W tym czasie przygotować glazurę. W tym celu rozgrzać w garnku masło, dodać sos sojowy, sos chilli, wyciśnięty czosnek i płatki chilli. Chwilę pogotować do zgęstnienia. Celowo nie podałam ilości składników na glazurę, żeby każdy doprawił wg swoich upodobań. Wyciągnąć skrzydełka z piekarnika. Przełożyć je na folię aluminiową lub nowy papier do pieczenia, pokryć glazurą i zapiekać około 15 minut. Podawać ze schłodzonym lagerem.
Przepis stworzony do akcji:
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie! Ja jednak zrobiłabym pałki, nie przepadam za skrzydełkami. ;)
OdpowiedzUsuńA ja przeciwnie uwielbiam skrzydełka. Kusząca propozycja :)
OdpowiedzUsuńDo piwa idealne:)
OdpowiedzUsuńSkrzydełka to moje ulubione części kurczaka :) Pysznie je przygotowałaś! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTrafiony zatopiony, nawet mojemu wege mężowi zaświeciły się oczy na widok Twoich skrzydełek. Taki dodatek do piwa pychotka :)
OdpowiedzUsuńależ apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPiwo i grill bardzo się lubią :-) Grillowany drób szczególnie. Świetna propozycja. Kolejna którą wykorzystam :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Wyglądają pysznie!:)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaka! :D
OdpowiedzUsuńPyszne skrzydełka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam skrzydełka :)
OdpowiedzUsuń