Krokiety z kapustą i grzybami do barszczyku pachnącego koprem
Witajcie po Świętach. Aura za oknem sugeruje zupełnie inną porę roku. Ciekawe, czy w marcu na Wielkanoc spadnie śnieg?;-) Przed nami jeszcze kilka dni świątecznych. Jak zwykle zostało trochę jedzenia, które już tak nie smakuje jak to wyczekane na kolację wigilijną. A co z nim zrobić, aby wykorzystać do końca?
Na Sylwestra i Nowy Rok proponuję barszczyk do picia. U nas w tym okresie ma wzięcie bez przerwy. Zakwas ne niego można nastawiać na bieżąco (klik). U mnie jak jedna porcja się kończy, to nastawiam kolejną... W tym roku w naszym domu króluje barszczyk z dodatkiem suszonego kopru, który specjalnie ususzyłam późnym latem. Posmakował mi taki u znajomej rok temu i zadbałam aby w tym roku dodać do naszego kilka kwiatów i gałązek. Zachęcam, bo smak jest nieziemski;-) Tradycyjnie wigilijna kapusta z grzybami jest przeze mnie wykorzystywana jako dopełnienie smaku, tzw. musowy dodatek do czerwonego napoju. Możliwości jest wiele. Prezentowałam już kapuśniaczki z francuskiego ciasta i paszteciki krucho-drożdżowe. Dzisiaj zrobiłam krokiety. Mam nadzieję, że również przerabiacie pozostałości ze świątecznego stołu?
Składniki:
Przepis na zakwas i barszczyk znajdziecie tutaj,
+ ususzony koper (gałązki i kwiat),
krokiety:
- 2 szkl. mleka,
- 2 jajka,
- 2 szkl. mąki,
- 3 łyżki oleju,
- szczypta soli,
- do panierowania jajka + bułka tarta,
- olej do smażenia,
- farsz do nadzienia.
U mnie farsz z wigilijnej kapusty z grzybami. Dodatkowo dodałam podsmażoną cebulkę i doprawiłam sola i pieprzem. Tu jest przepis na farsz (klik).
Przygotowanie:
Składniki na ciasto do krokietów wymieszać i usmażyć naleśniki z dwóch stron. Rozsmarować farsz , zostawiając około 2 cm od brzegu bez nadzienia, zagiąć 2 równoległe boki do środka. Zwinąć z dołu do góry tworząc krokieta. Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Podawać gorące z barszczykiem.
W poniższym linku znajdziecie inspirację do aranżacji świątecznego nakrycia stołu:
www.mojpieknystol.pl
W poniższym linku znajdziecie inspirację do aranżacji świątecznego nakrycia stołu:
www.mojpieknystol.pl
tego roku siostra mojego narzeczonego robiła krokiety na święta, były przepyszne!
OdpowiedzUsuńMy mielismy krokiety na Wigilie , mialy byc bezglutenowe wiec na mace ryzowej - ale krokiety musza byc jednak robione tradycyjnie...Nie wszystkie Twoje przepisy probuje - ale jestem fanka Twoich zdjec :).I mysle ,ze w sylwestrowy wieczor , po powrocie z pracy zastane tradycyjne krokiety na stole...:)
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo smakowite! uwielbiam krokieciki!
OdpowiedzUsuńMarzenko pyszności. A wiesz, że takich krokietów to nie jadłam z dwa lata a bardzo je lubię :-)
OdpowiedzUsuńDla mnie czerwony barszczyk i krokiety to też połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Domowe są tak pyszne, że potrafię zjeść nawet 5 :) Szczęśliwego Nowego Roku! :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione :) Najlepsze do cieplutkiego barszczu :)
OdpowiedzUsuńMmmm, krokieciki. Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńale kusisz:)
OdpowiedzUsuńMy rodzinnie uwielbiamy barszcz i generalnie dla mnie inne wigilijne potrawy mogłyby nie istnieć :) Z koprem nigdy jednak nie jadłam, moja mama dodaje majeranek. P.s. Spóźnione, ale najserdeczniejsze życzenia Świąteczne :)
OdpowiedzUsuńgratulacje wyróżnienia w konkursie :)
OdpowiedzUsuńgratuluję, kochana :****
OdpowiedzUsuń