Kwaśnica
Bardzo lubimy kwaśne zupy. Najczęściej robię kapuśniak z kiszonej kapusty. Moje dziecko przepada za góralską kwaśnicą. I głównie na Jej prośbę podjęłam się jej zrobienia. Zmodyfikowałam domowy kapuśniak, dorzucając suszone grzybki, a odrzucając pomidory i wyszło dokładnie to co miało być:-)
Składniki:
- 70 dkg kiszonej kapusty,
- porcja żeberek (około 70 dkg)
- garść suszonych grzybów,
- 100 g wędzonego boczku,
- włoszczyzna,
- 4 - 5 ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- ziele angielskie, listek laurowy,
- sól, pieprz,
- majeranek,
- kminek(dałam mielony).
Ugotować wywar
z żeberek i włoszczyzny (1,5 h). Grzyby suszone wrzucić od razu do wywaru. Posolić, dodać przyprawy, podsmażyć boczek
pokrojony w kostkę z cebulą. Dodać do wywaru. Następnie dodać pokrojoną kapustę
kiszoną i gotować około 0,5 h, aż będzie miękka.
Osobno ugotować ziemniaki pokrojone
w kostkę i na koniec wrzucić do zupy. Doprawić solą,
majerankiem i kminkiem.
My też bardzo lubimy kwaśne zupy, a kapuśniak pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuńPyszności!
Uwielbiam kwaśnicę i kapusniak. Ukisiłam beczkę kapusty więc będzie z czego gotować :)
OdpowiedzUsuńKwaśnica pychota!
OdpowiedzUsuńZjadłabym pełną miskę...
Zjadłabym, teraz najlepiej smakuje!
OdpowiedzUsuńjaaak ja daaawno nie jadłam kwaśnicy! <3 narobiłaś mi takiego smaka! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kwaśnicę, a tak dawno jej nie jadłam! Mmm zjadłabym <3
OdpowiedzUsuńBaaaaardzo lubię kwaśne zupy. Kwaśnica, pycha! Ja jednak pomijam już nawet w kapuśniaku mięso - dodaję masło i paprykę wędzoną ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się z tego przepisu i chętnie z niego skorzystam. Wieki nie jadłam kwaśnicy :) dzięki i pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuń