Śledzie z selerem


Mam nadzieję, że przepis na te śledzie przypadnie Wam do gustu. Tak zrobione znikają w oka mgnieniu i nie zdążą się nigdy przegryźć. 
Tak samo zachęcała mnie osoba, która podzieliła się ze mną rodzinnym przepisem. 
To wystarczyło, żeby spróbować:-) Czy z Wami będzie tak samo?



Składniki:

  • 0,5 kg śledzi  matijasów,
  • 0,5  selera,
  • 1 jabłko,
  • 1 cebula,
Sos:
  • po 1-2 łyżki majonezu, śmietany i jogurtu,
  • sok z cytryny,
  • sól, cukier.

Przygotowanie:

Wymoczyć śledzie w wodzie lub mleku przez około 1h. Odsączone pokroić na kawałeczki. Seler  i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w kosteczkę. Przekładać wszystko ze śledziami.  Wymieszać majonez ze śmietaną i jogurtem, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Zalać sosem śledzie .Odstawić do lodówki, żeby się przegryzły.




Komentarze

  1. fajne takie. z selerem jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam sledzi z selerem, ciekawa jak smakuje taki mix smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię surówkę seler + jabłko, więc takie śledziki będą bardzo mi smakowały. Dodam jeszcze włoskich orzechów.
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  4. Z selerem muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pewnie sa pyszne...ja wczoraj zrobilam takie w oleju - ale na swieta zrobie wlasnie te TWOJE:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię selera i sledzie więc chyba wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oooo ciekawe :) ! Kocham śledzie i jadłam już wiele różnych ale takich jeszcze nie :) Do wypróbowania !

    OdpowiedzUsuń
  8. myślałam, że może konserwowy, a tutaj świeży seler!
    Takiej propozycji nie znałam, ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mówisz, że znikają :) Muszę u siebie sprawdzić :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. i jak nie kochać tych śledzi skoro tyle jest na nich pomysłów. pierwszy raz widzę z selerem :) Aż mnie korci żeby zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robię takie z jabłkiem, ale bez selera. a to jeszcze ciekawsza propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Śledzie uwielbiam pod każdą postacią!

    OdpowiedzUsuń
  13. Śledziki są bardz bardzo dobre ,można jeszcze dodać żurawinkę i posiekane orzechy wtedy są pycha

    OdpowiedzUsuń
  14. Do tych wyjątkowych śledzi jeszcze dodaję żurawinę i siekane orzechy wtedy są dopiero pycha.

    OdpowiedzUsuń
  15. Mnie także ta propozycja wydaje się smakowita, a gdyby dodać orzechy (jak napisano powyżej) to już na świąteczny stół :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne