Dip z buraka i fety


Dzisiaj mam dla Was  buraczany dip.
Zjawiskowo piękny i zjawiskowo smaczny:-)
Do przygotowania wykorzystałam buraki,
które zostały mi z barszczyku do picia.
Mogą być oczywiście buraki specjalnie ugotowane lub upieczone.
Wraz z nadejściem ciepła zbliża się okres na pikniki i biesiady.
Będzie idealny na takie okazje:-)



Składniki:
  • 2-3 buraki ugotowane lub upieczone,
  • 50 g fety,
  • oliwa z oliwek extra virgin,
  • sól, pieprz do smaku,
  • krakersy, bagietka lub warzywa do serwowania.
Przygotowanie:
 
Buraki obrane ze skórki i ugotowane (upieczone) zblendować z fetą i chlustem oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Z solą ostrożnie, gdyż feta jest słona. Polać na wierzchu oliwą tuż przed podaniem. Serwować do dipu krakersy, podpieczoną bagietkę lub surowe warzywa pokrojone w słupki.

Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne