Dip z buraka i fety
Dzisiaj mam dla Was buraczany dip.
Zjawiskowo piękny i zjawiskowo smaczny:-)
Do przygotowania wykorzystałam buraki,
które zostały mi z barszczyku do picia.
Mogą być oczywiście buraki specjalnie ugotowane lub upieczone.
Wraz z nadejściem ciepła zbliża się okres na pikniki i biesiady.
Składniki:
- 2-3 buraki ugotowane lub upieczone,
- 50 g fety,
- oliwa z oliwek extra virgin,
- sól, pieprz do smaku,
- krakersy, bagietka lub warzywa do serwowania.
Przygotowanie:
Buraki obrane ze skórki i ugotowane (upieczone) zblendować z fetą i chlustem oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Z solą ostrożnie, gdyż feta jest słona. Polać na wierzchu oliwą tuż przed podaniem. Serwować do dipu krakersy, podpieczoną bagietkę lub surowe warzywa pokrojone w słupki.
Piękny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraczane sosy i pasty.
Wspaniały! Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa, czy by mi to smakowało.
OdpowiedzUsuńSwietny!
OdpowiedzUsuńMarzenko, ja na chleb i zajadam ze smakiem:)
OdpowiedzUsuńJak ten dip sprawdza się z frytkami marchewkowymi?
OdpowiedzUsuń