Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka
Ciągle mi było pod górkę z tym lutowym chlebem, który zaproponowała Amber.
Praktycznie nie miałam kiedy go upiec, bo cięgle byłam poza domem.
Tak naprawdę w niedzielę późnym popołudniem, w pośpiechu, dopiero się za niego zabrałam.
I to się zemściło. Ani mi nie wyrósł, ani tak pięknie nie wyglądał.
przepis i zdjęcie z bloga From- Snuggs – Kitchen
chleb o wadze 750 g:
- 80 g suchego kuskusu ( lub kuskus orkiszowy pełnoziarnisty),
- 8 g świeżych drożdży,
- 75 g pełnoziarnistej mąki żytniej,
- 300 g mąki orkiszowej typ 650,
- 12 g soli,
- 300 ml zimnej wody.
Przygotowanie:
Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie go ostudź.
Drożdże rozpuść w 300 ml zimnej wody i wymieszaj razem z gotowym
kuskusem, mąką i solą – krótko za pomocą robota kuchennego lub łyżką, aż
wszystko się połączy. Przykryj ciasto i pozwól mu odpocząć w
temperaturze pokojowej przez około 30 minut. Włóż przykryte ciasto do
lodówki na około 6-12 godzin. Wyjmij ciasto z lodówki i zostaw na około 1
godzinę w temperaturze pokojowej. Uformuj okrągły bochenek i włóż go do
kosza rozrostowego. Zostaw na 45-60 min.
Rozgrzej piekarnik i garnek do 250 ° C z opcją góra / dół.
Włóż ciasto do rondla i zamknij pokrywką. Po 15 minutach obniż
temperaturę do 200 ° C, zdejmij pokrywkę po kolejnych 15 minutach i
piecz chleb jeszcze kolejne 15 minut. Następnie umieść chleb na ruszcie,
aby ostygł.
Marzena, ale z tym serem to chyba był pyszny?
OdpowiedzUsuńNo super upieczony. I zdrowy!
Liczy się smak! ...a ta kromka z serem i miodem to musiała być petarda :-)
OdpowiedzUsuńAle on cudownie wygląda! <33
OdpowiedzUsuńMarzenko, i tak wygląda smakowicie, zwłaszcza z serkiem....mniammmm. I ja piekłam dopiero dzisiaj, ledwo zdążyłam!
OdpowiedzUsuńMiękisz wygląda smakowicie a z serem chleb jest wyśmienity. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego razu.
OdpowiedzUsuńJa mojemu poświęciłam dużo czasu i miłości, a on i tak nie wyrósł.;)
OdpowiedzUsuńAle jest, to znaczy był, pyszny, więc nie narzekam.
Dziękuję za wspólny czas!
Też miałam ze swoim pod górkę i piekłam w ostatniej chwili.
OdpowiedzUsuńNajważniejsze, że Ci smakował :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
Jestem ciekawa, czy zasmakowałby mi taki chleb.
OdpowiedzUsuńMimo pośpiechu i tak super Ci się upiekł :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Jest super Marzenko :-) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMarzenko ale on na zdjęciach wygląda bardzo dobrze :) Pewnie ten kolejny to dopiero będzie okaz. Dzięki za wspólne wypiekanie i do zobaczenia w kolejnej piekarni, bez stresu. Buziaki M
OdpowiedzUsuńPrzepis zapamietalam...bede robic przy najblizszej okazji. Lubie od czasu do czasu pofantazjowac w kuchni! sciskam serdecznie
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia , dzięki czemu chlebek wygląda bardzo , bardzo apetycznie:o) dziękuję za wspólne pieczenia. Ala
OdpowiedzUsuńMarzenko! zrobilam sernik z jogurtow, bardzo dobry, leciutki, delikatny!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:-)
UsuńZ kuskusem nigdy nie jadłam... Ale super jest.pozdrawiam
OdpowiedzUsuń