Sernik na jogurtach greckich
Sernik bez grama sera:-)
Zrobił furorę na moim urodzinowym przyjęciu.
Sąsiadka dała mi przepis zaspakajając mój dylemat, co upiec?
Najlepsza rekomendacja, że recepturę przekazano dalej po imprezie. I również z sukcesem:-)
Ja też go upiekłam ponownie na prośbę domowników.
Składniki:
- 3 duże jogurty greckie,
- 10 jaj,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
- 1/ 2 szkl. oleju,
- 1 paczka biszkoptów okrągłych (tym razem dałam ciasteczka oreo).
Przygotowanie:
Żółtka ubić z cukrem, wsypać budynie, dodać po łyżce jogurty, wlać olej. Osobno ubić białka i łyżką wymieszać z masą. Ciastka poukładać na dno dużej blaszki, wyłożonej pergaminem. Jeśli używane są oreo, to najpierw trzeba je rozdzielić i nożem zeskrobać masę. Wylać masę jogurtową. Piec w kąpieli wodnej w temp. 190 stop. C przez około 1h. Ja piekłam nieco dłużej i tym razem bez kąpieli. Po uplywie 30 minut, jeśli jezt zbyt rumiany, należy go przykryć folią aluminiową.
Można również użyć na spód herbatników. Ciasto po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
Można również użyć na spód herbatników. Ciasto po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
Nie jadłam jeszcze takiego sernika. Ale na pewno by mi smakował.
OdpowiedzUsuńWiola, spróbuj koniecznie:-)
UsuńWygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńJest puszysty i lekki.
Nazwałabym go raczej jogurtowcem albo ciastem z jogurtów...
Z nazwą masz rację:-)
UsuńTaki sernik to dla mnie niespodzianka, nie jadłam jeszcze takiej wersji sernika :)
OdpowiedzUsuńTo proponuję spróbować:-)
UsuńMarzeno kocham serniki, takiego bez sera nie próbowałam, ale chętnie go przyrządzę :) wygląda obłędnie, aż nie chce się wierzyć, ze bez sera i jaki puszysty, przepis zapisałam i zapraszam Cię do mnie na sernik z kajmakiem :)
OdpowiedzUsuńTeż nie chciałam uwierzyć, a jednak:-) Byłam i widziałam Twój. Obłędny:-)
UsuńPięknie wygląda. Takiego bez sera nie jadłam, początkowo myślałam, że jest z tofu... ale, że nie jestem weganka to mnie trochę odstraszyło, z drugiej strony jogurty mogą być świetne. Szkoda, że my tak mało słodyczy jemy, bo pewnie bym zrobiła... To znaczy kiedyś na pewno zrobię!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że zrobisz:-)
UsuńWygląda przepysznie, słyszałam o nim już wielokrotnie, ale nigdy nie zrobiłam. Twój wygląda cudnie i chyba wreszcie zmobilizuję się, aby zrobić :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Agness:)
Agness koniecznie:-)
UsuńNo i następna kusi sernikiem! Zmówiłyście się, żeby mnie zadręczyć??? ;)
OdpowiedzUsuńMarzenko, wygląda pysznie. Muszę go zrobić!
Tak Małgosiu, musisz zrobić:-) I nie zmawiałyśmy się:-)
UsuńKolejny sernik który dziś zrobił na mnie wrażenie :) uwielbiam serniki są takie delikatnie i dosłownie rozpływają się w ustach :) Marzenko przepis bardzo ciekawy i ten pokuszę się zrobić może nie opadnie jak inne :)
OdpowiedzUsuńten jest naprawdę jak puszek. Smakuje wybornie. Zrób go koniecznie!
UsuńApetyczny ten sernik, w życiu takiego nie jadłam... coś dzisiaj serniki za mną "chodzą" ;-)
OdpowiedzUsuń:-)Dziękuję:-)
UsuńWygląda pięknie! Moja teściowa kiedyś miała fazę i piekła ten "sernik bez sera" bardzo często - wychodził jej idealnie - ale mi z jej przepisu nigdy nie wyszedł... Ale pamiętam, że do złudzenia przypominał sernik 😀
OdpowiedzUsuńWiola, to spróbuj tego. Receptura tak prosta, że nie może nie wyjść.
UsuńPamiętam jak pierwszy raz zrobiłam taki sernik wtedy kilka osób się w nim zakochało. Twój wygląda obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńOj tak. Tak samo było z moim:-)
UsuńNie wiedziałam, że można zrobić sernik bez sera. Nie no, w sumie to wiedziałam, ale nie przypuszczałam, że z jogurtów greckich. Ostatnio natrafiam na wiele ciekawych przepisów. Zatem bardzo chętnie skorzystam, bo choć nie jadam ciast, to robię je dla mojej rodziny. U nas same łasuchy, a domowe jednak najlepsze :D
OdpowiedzUsuńBo tak naprawdę to nie sernik;-) Ale smakuje dokładnie jak sernik:-)
UsuńWygląda na bardzo delikatny. Takie serniki lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńI jest bardzo delikatny:-)
UsuńDzień dobry, ile w sumie ma być gramów jogurtu? Jakich wymiarów ma być blaszka, bo chyba to wpłynie na czas pieczenia? Te ciasteczka na spód, okruszyć i wymieszać i z masłem? I czy na pewno można bez kąpieli wodnej? Ach i jeszcze czy piec z góra dół czy z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuń3 duże jogurty, tzn. takie po 400 g. Ciastka poukładać, nie kruszyć i nie dodawać masła. Ten jest upieczony bez kąpieli wodnej. I bez termoobiegu, tylko góra dół.
UsuńI blaszka duża taka 40x25
UsuńNarobiłaś mi ochoty i będę piekła a co? Buziaki Marzenko :-)
OdpowiedzUsuń