Tosty z zatarem, camembertem, pomidorkami koktajlowymi i rukolą
Kiedy wszyscy siedzimy w domu i każdy oczekuje niespodzianki na śniadanie...
Otwieram lodówkę - wygrzebuję resztki rukoli, camembert i kawałek koziej rolady .
Zerkam na stojący przy oknie moździerz z utartym ostatnio zatarem.
Szukam inspiracji, którą znajduję tu (klik).
Uff, tosty przyjęte z entuzjazmem:-)
Składniki (na 1 osobę):
- 2 kromki chleba ulubionego (tu pszenny na zakwasie),
- kilka plasterków sera (camembert lub rolada kozia),
- 1 łyżeczka zataru*,
- garść rukoli,
- 2-3 pomidorki koktajlowe,
- masło lub oliwa do posmarowania pieczywa,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Kromki chleba posmarować masłem lub skropić oliwą. Jedną kromkę posypać zatarem. Ułożyć plasterki sera, połówki pomidorków i rukolę. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć drugą kromką. Zapiekać w tosterze lub na patelni grillowej.
* Zatar (zahtar, za'atar) - arabska mieszanka przypraw z sumaku, tymianku i prażonego sezamu, z odrobiną soli.
Takich tostów jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie! Uwielbiam serek camembert! ❤️
OdpowiedzUsuńMniam, pyszne kanapeczki :) Bardzo apetyczne, pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie tosty. Nie lubię klasycznych kanapek...
OdpowiedzUsuńKanapka musi mieć to 'coś'.