BUŁKI BURGEROWE NA TANGZHONG

Bułki burgerowe na Tangzhong 

Najlepsze bułki burgerowe 



Bułki burgerowe na Tangzhong są jedne z najlepszych jakie robiłam i jakie jadłam. Dodatkowym atutem jest fakt, że robi się je w ciągu jednego dnia.  Dzisiaj wypiekaliśmy je w ramach Piekarni listopadowej Amber.

Przepis z bloga Kochtopf.me

12 bułek
Tangzhong:
  • 100 g pełnego mleka
  • 20 g mąki pszennej typ 550

Ciasto
  • 220 g pełnego mleka, zimnego
  • 480 g mąki pszennej typ 550
  • 10 g świeżych drożdży
  • 20 g cukru
  • 50 g masła, pokrojonego na małe kawałki
  • 10 g soli

Do smarowania przed i po pieczeniu
  • 1/2 jajka
  • sezam
  • 20 g roztopionego masła

Aby przygotować Tangzhong, wlej mleko i mąkę do małego rondelka i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Gotuj przez około minutę, aż mieszanina zgęstnieje, a trzepaczka utworzy smugi na dnie rondelka.
Umieść tangzhong w misce robota kuchennego. Wlej zimne mleko; dzięki temu całość lekko się ochłodzi i nie będzie potrzeby dalszego schładzania.
Dodaj pozostałe składniki ciasta do miski i wyrabiaj na najniższym ustawieniu przez 4 minuty, następnie przełącz na ustawienie 1 lub 2 i odstaw ciasto na 15 minut do wyrobienia.
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 60–90 minut – lub do momentu, aż będzie dobrze wyrośnięte.
Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą, podziel je na 12 równych części i uformuj z nich okrągłe kulki.
Ułóż kawałki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na około 60 minut.
Rozgrzej piekarnik do 220°C  z termoobiegiem, a blachę do pieczenia umieść w środku.
Posmaruj kawałki ciasta roztrzepanym jajkiem, a następnie posyp nasionami sezamu.
Ostrożnie przesuń papier do pieczenia z kawałkami ciasta na rozgrzaną blachę i piecz przez 15 minut.
Wyjmij blachę z bułkami z piekarnika i natychmiast posmaruj je roztopionym masłem, a następnie pozostaw do ostygnięcia na kratce.





Komentarze

Copyright © zacisze kuchenne