TATAR ZE ŚLEDZIA
Tatar ze śledzia
Pyszna śledziowa przystawka
Tatar ze śledzia zrobiłam po zaopatrzeniu się w super produkty w porcie rybackim w Unieściu, podczas naszego urlopu. Polecam tak przygotować przystawkę. Zwłaszcza jak trafimy na filety ze śledzia dobrej jakości. Najlepsze będą prawdziwe matiasy.
Tatar ze śledzia - Składniki:
- 200 g filetów ze śledzi
 - 1 łyżeczka kaparów
 - 1 cebula
 - 1 ogórek kiszony
 - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
 - 1 łyżka musztardy francuskiej
 - oliwa z oliwek extra virgin
 - pieprz i sól
 - marynowana cebula czerwona i koperek do dekoracji
 
marynowana cebula:
- 1 cebula czerwona
 - 1 papryczka chili
 - 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
 
Tatar ze śledzia - Przepis:
Cebulę czerwoną pokroić w talarki. Dodać chili w plasterkach i ocet. Odstawić na minimum 30 minut. Można zrobić wcześniej i trzymać w słoiczku w lodówce.
Filety śledziowe jeśli są bardzo słone, to wcześniej moczyć 1h w wodzie. Odsączyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Pokroić w drobną kostkę. Posiekać cebulę, ogórka i kapary. Wymieszać wszystkie składniki. Dolać oliwy i doprawić. Udekorować cebulą marynowaną, koperkiem i musztardą francuską. Podawać z pieczywem.





Mojemu mężowi takie jedzonko by na pewno smakowało.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, muszę koniecznie spróbować!
OdpowiedzUsuńTatar ze śledzia to świetna przystawka, a zrobiony z dobrej jakości matiasów musi być niebo w gębie. Super pomysł z marynowaną cebulą i koperkiem – dodaje świeżości i koloru.
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledzie w różnych odsłonach, a tatar w takiej wersji to świetna przystawka – elegancka, a jednocześnie prosta.
OdpowiedzUsuńTatar ze śledzia w takiej wersji wygląda niezwykle apetycznie – prosty, a elegancki.
OdpowiedzUsuńTaki tatar ze śledzia to świetna przystawka świeży, aromatyczny i z nutą pikantnej marynowanej cebuli. Idealny sposób na wykorzystanie dobrej jakości matiasów.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita alternatywa dla klasycznego tatara. :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na tatar, koniecznie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuń