KOTLETY Z BAKŁAŻANA
Kotlety z bakłażana
Najlepsze warzywne kotlety
Kotlety z bakłażana mogą spokojnie zastąpić mięsne. Serio! Są pyszne, kremowe i chrupiące. Nawet miłośnicy tradycyjnych schabowych zajadali je z apetytem.
Kotlety z bakłażana - Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 1-2 jajka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka panierki panko
- 1-2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Kotlety z bakłażana - Przepis:
Bakłażany ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 220 stop. C piekarnika. Piec około 20-30 minut. Odstawić do ostygnięcia. Po tym czasie zdjąć delikatnie skórkę, ale tak, żeby pozostawić ogonek. Następnie widelcem rozpłaszczyć bakłażana tak, aby powstał kotlet. Doprawić solą i pieprzem. Panierować w mące, rozbełtanym jajku i na koniec w mieszance panko i sera. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Odsączyć na papierowym ręczniku po usmażeniu.





Kotlety z bakłażana są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i idealne na lekki obiad lub kolację. Super pomysł na warzywną alternatywę dla klasycznych kotletów mięsnych.
OdpowiedzUsuńJuż sam opis sprawia, że ma się ochotę od razu wziąć się za pieczenie. Uwielbiam takie roślinne alternatywy dla tradycyjnych kotletów – bakłażan w połączeniu z chrupiącą panierką i parmezanem musi smakować obłędnie.
OdpowiedzUsuńTa chrupiąca panierka z panko i parmezanem brzmi obłędnie! Z chęcią spróbuję w weekend.
OdpowiedzUsuńNice post
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie i chrupiąco. :)
OdpowiedzUsuńPyszna bezmięsna alternatywa. Dziękuję za pomysł.
OdpowiedzUsuń