Karkówka duszona z grzybami



Karkowkę najczęściej robiłam z grilla. Jednak odkąd po raz pierwszy jadłam u przyjaciół, uduszoną z suszonymi grzybami, stała się moim faworytem mięsa obiadowego.  Tak mięciutka i krucha budzi podziw u zjadaczy i niedowierzanie, że  może być tak delikatna i smaczna. A jednak;-) Zresztą zapraszam do spróbowania!:-)

 


Składniki (wszystko wg uznania):
  • 70 - 80 dkg karkówki,
  • 1 cebula,
  • grzyby suszone ( ja dałam pół litrowego słoika ),
  • sól, pieprz, suszone i zmielone warzywa  lub vegeta,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (niekoniecznie)
Przygotowanie:

Grzyby suszone namoczyć w wodzie około 2 h wcześniej. Karkówkę pokroić na plastry, rozbić, doprawić przyprawami. Zrumienić na patelni głębokiej z obu stron. Dodać cebulę pokrojoną w drobną ksoteczkę i odcedzone grzyby.


Podlać małą ilością wody i przykryć. dusić około 40 minut. Doprawić. Można na koniec ewentualnie zagęścić sos, jednak ja tego nigdy nie robię. Podawać z ziemniakami, kluskami lub pieczywem.


Komentarze

  1. I do tego kromka świeżego chleba, którą sos można wyjadać...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, o tak chlebkiem do czyściutkiego talerza...;-)

      Usuń
  2. Znakomita, z grzybami bardzo lubię :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. no ja nie jestem smakoszką takich mięs, ale danie wygląda b. apetycznie, a zdjęcia śliczne

    OdpowiedzUsuń
  4. ale smaczna:) uwielbiam karkówkę!

    OdpowiedzUsuń
  5. wow! świetna, te grzyby na pewno dają fantastyczny smak i aromat!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. No właśnie, karkówka = grill. Nie przepadam za tą z grilla, ale taka duszona z grzybami smakowałaby mi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne danie:-), oprócz chleba jeszcze ogórek kiszony i już jestem szczęśliwa:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zastanawiałam się jakie dziś mięso wybrać u rzeźnika, przyglądałam się karkówce, a kupiłam pieczeń wołową.
    Szkoda ,że przed zakupami nie kliknęłam, nie miałabym dylematu co zrobić jutro na obiad.
    Uwielbiam potrawy z suszonymi grzybami.
    Karkówka marzenie mojego męża, nawet mu nie wspomnę o wizycie u Ciebie, bo mnie będzie nękał,żeby mu zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och Bożenko następnym razem będzie karkówka:-) Pozdrawiam:-)

      Usuń
  9. Karkówkę lubimy wszyscy - wypróbowuję nowe przepisy, z grzybami robię bardzo podobnie. Problem tylko taki, że dawno nie mam już suszonych grzybów...
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. też jadłam do tej pory tylko z grilla, ej muszę spróbować tej uduszonej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jejku, ale to mięsko wygląda smacznie :) aż mi w brzuszku zaburczało :) będę śniła dziś o takiej karkówce ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne połączenie!
    Duszona karkówka bardzo mi smakuje, a z grzybami musi być niezwykle aromatyczna.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie podana karkówka :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy takiej nie jadłam, musiała być przepyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Karkówka musi być niezwykle pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  16. nie dusiłam karkówy jeszcze

    OdpowiedzUsuń
  17. Też nie dusiłam, ale chętnie to zrobię, skusiłaś mnie tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  18. A ja taka robie tez :). Z grzybami albo z warzywami - zawsze wychodzi pyszna :).

    OdpowiedzUsuń
  19. w podsumowaniu: chleb, ogórek kiszony i kieliszek czerwonego wina :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  20. tak zachwalasz że koniecznie muszę kiedyś zrobić :) pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Karkóweczka też mi sie z grilem kojarzy, ale taką z grzybkami z patelni też z chęcią zjem.

    OdpowiedzUsuń
  22. Taki obiad to marzenie mojego męża :):) byłby zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  23. takie mięcho lubię! aż mi tu pachnie :)
    ps o! ten koszyczek w tle nada się by chleb w nim wyrastał :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Dzięki za bardzo miłe komentarze, nawet nie wiedziałam, że jest tylu zwolenników poczciwej karkówki:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne