Alfabetyczny spis potraw
A
B
Babeczki migdałowe bezglutenowe
Babeczki orkiszowe z tatarem ze śledzia
Babka szwajcarska z dodatkiem marchewki i migdałów
Babka z zieloną herbatą matcha
Bakłażanowe piramidki - Parmigiana di melanzane
Bakłażanowy sernik Ottolenghiego
Bakłażany marynowane z ziołami w oliwie
Bakłażany pieczone z soczewicą i pomidorami
Bakłażany z mozarellą i gremolatą
Bakłażan z pomidorami i soczewicą
Bataty pieczone z avocado aioli
Bataty pieczone ze szpinakiem, serem i boczkiem
Boczek pieczony ze skórą po norwesku
Bób z chilli, czosnkiem i cebulą
Brownie bezglutenowe na mące gryczanej
Bruschetta po polsku z kurkami
Bruschetta z pomidorami i bazylią
Bulion grzybowy z pierogami z kaszy manny nadziane fasolą i grzybami
Bułeczki bao z kurczakiem po koreańsku
Bułeczki cynamonowe z borówkami
Bułeczki drożdżowe muffinkowe z cynamonem i jabłkami
Bułeczki maślane Lussekatter (Oczy św. Łucji)
Bułeczki na zakwasie i tangzhong z masłem czosnkowo-ziołowym
Bułeczki orkiszowe z marcepanem i żurawiną
Bułeczki Szwedzkie kardamonowe
Bułeczki zajączki drożdżowe z serem
Bułki hamburgerowe na zakwasie
Bułki Islandzkie (MÖNDLUSNÚDAR) - z budyniem i malinami
Bułki maślane z Bazylei - Fastenwähe
Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem
Bułki nocne śniadaniowe z maślanką
Bułki orkiszowe z ziemniakami na zakwasie
Bułki Burli z wodą drożdżową z winogron
Bułki wiązane Petera Reinharda
Bundz z truskawkami a'la caprese
Buraki macerowane, zapiekane, skropione olejem z pestek dyni
Buraki z sosem oliwkowo-kaparowm
Buraki zapiekane z kozim serem
Burrito z chili con carne z dynią z wolnowaru
C
Carnitas - pieczona po meksykańsku wieprzowina
Carpaccio z łososia dojrzewającego
Chipsy ziemniaczane z pesto jarmużowym na bazie oleju z ostropestu
Chleb czarny Hamelmana z dodatkiem czerstwego pieczywa
Chleb bezglutenowy z kaszą gryczaną
Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą
Chlebek turecki zapiekany z mięsem i fetą
Chleb kukurydziany na poolish czyli polskim rozczynie drożdżowym
Chleb litewski na mące żytniej i zakwasie
Chleb na zakwasie pszenno-żytnim
Chleb na zakwasie z jalapeño i cheddarem
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną
Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka
Chleb ormiański tradycyjny Matnakash
Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie
Chleb pszenno – orkiszowy ze słoika z chia, czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi
Chleb pszenno - żytni z prażoną mąką
Chleb pszenny na żytnim zakwasie
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni
Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej z cebulką
Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni
Chleb świąteczny z kawą i migdałami
Chleb tostowy Pan De Mie na zakwasie
Chleb wenezuelski z szynką i oliwkami - Pan de Jamon
Chleb z brązowym ryżem na tang zhong
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi
Chleb z karmelizowanym porem i pestkami
Chleb z pieczonymi ziemniakami
Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana
Chleb żytni radzieckiego żołnierza
Chłodnik francuski Vichyssoise
Ciabatta z orzechami włoskimi i rodzynkami
Ciasteczka owsiane z kawałkami czeolady
Ciastka brownie z cukinią i kawałkami czekolady
Ciastka koksowe z kleiku ryżowego
Ciastka owsiane bananowe z żurawiną
Ciastka z żurawiną, migdałami i czekoladą
Ciasto czekoladowe na białkach
Ciasto drożdżowe ze szparagami
Ciasto jogurtowe z truskawkami I
Ciasto jogurtowe z truskawkami II
Ciasto kruche z rabarbarem pod kruszonką
Ciasto kruche z truskawkami i pianką budyniową
Ciasto z jagodami i budyniową pianką
Ciasto z pokrzywą i suszonymi pomidorami
Clafoutis serowe z czereśniami
Croissant z kozim serkiem i szparagami
Crostini z avocado i pieczonym pomidorem
Crostini z figą i owczym serem
Crostini z serkiem kozim, zatarem, bobem i gremolatą
Crumble jabłkowe z kozim serem
Cukinia grillowana nadziewana serkiem
Cukinie okrągłe zapiekane z mięsem
Cukinia pieczona z sałatką z dzikiego ryżu
Cynamonowe bułeczki z borówkami
Cytrynowe ciasteczka z lemon curd
Czekolada na gorąco z daktylami i masłem migdałowym
D
Deser czekoladowy z kaszą jaglaną
Deser z mascarpone, czekoladą i granatem
Dorsz w orzechowo-ziołowej panierce
Drożdżówki z rabarbarem i serem
Dynia i brukselka w jesiennej zapiekance z sosem cukiniowym
Dyniowy sernik z sosem karmelowym
E
Empanadasz soczewicą i zielonym sosem z awokado
Eskalopki wieprzowe w sosie z suszonych pomidorów
F
Farfalle zapiekane z kurkami i gorgonzolą
Farfalle z oscypkiem i czerwonym pesto
Farfalle z pesto szparagowym i grillowanymi warzywami
Farfalle z sosem krewetkowym i pieczonym halibutem
Fasola z jarmużem w sosie pomidorowym
Fasolka szparagowa z fistaszkami
Fasolka szparagowa z mielonym mięsem
Flambirowane kotlety ze schabu z sosem z zielonek
G
Galette pełnoziarniste z bakłażanem
Galette - rustykalna tarta z wiśniami
Gęsia pierś pieczona w rękawie
Gęsina pieczona z sosem dyniowym
Gofry bezglutenowe z ciecierzycy
Gofry z czosnkiem niedźwiedzim
Gołąbki z kaszą gryczaną, dynią i grzybami
Gozleme i ayran - przysmak turecki
Grecka zupa z zielonej soczewicy (fakes)
Grillowane kotlety jagnięce z sosem tzatziki i warzywami smażonymi z patelni
Grochówka na kościach wędzonych
Gruszki gotowane w winie z czekoladą
Grzaneczki czosnkowo-ziołowe do pochrupania
Gulasz wołowy z pieczoną kaszą jęczmienną
Gyros z polędwiczki wieprzowej z pitą i tzatzikami
H
I
J
K
Kanapka z ziołowym twarożkiem, łososiem i kawiorem
Kawa latte z puree dyniowym - Pumpkin spice latte
Kawa z pianką imbirową i syropem z kwiatów czarnego bzu
Konfitura z arbuza i czerwonej porzeczki
L
Ł
M
N
Naleśniki po chłopsku w sosie z leśnych grzybów
Naleśniki szpinakowe bezglutenowe
O
Oscypek grillowany z sosem truskawkowym
P
Papryczki nadziewane kozim serem
Papryka pieczona z mięsem mielonym i świeżymi ziołami
Pasta z bazylią i suszonymi pomidorami
Pasta z sera wędzonego, tuńczyka i marchewki
Paszteciki krucho-drożdżowe do barszczyku
Perliczka pieczona po prowansalsku
Pieczarki z gremolatą z wolnowaru
Pieczony ziemniak z sałatką śledziową
Pierogi bezglutenowe z ziemniakami
Pierogi górskie z bryndzą i oscypkiem
Pierogi nadziane dynią i ricottą
Pierogi na kefirze z kapustą i grzybami
Pierogi orkiszowe z kapustą słodką i borowikami
Pierogi z borowikami i serem bundz
Pierogi z botwinką okraszone szparagami i migdałami
Pierogi z burakiem, gorgonzolą i włoskimi orzechami
Pierogi z cielęciną w sosie kurkowym
Pierogi ze szparagami i zieloną soczewicą
Pierogi z pieczoną gęsiną i kapustą
Pierogi z soczewicą, kapustą i grzybami
Pierogi z ziemniakami, serem i koprem smażone na głębokim tłuszczu
Pizza pita z chorizo, suszonymi pomidorami i ricottą
Pizza turecka Lahmacun z mięsem
Pizza śniadaniowa z kaszy kukurydzianej
Pizza z zielonkami i kremowym sosem
Placki cukiniowo- ziemniaczane podane z kurkami
Placuszki jogurtowe bezglutenowe z owocami
Placuszki jogurtowe z truskawkami
Placuszki kukurydziane śniadaniowe
Placuszki z cukinii - Kolokithokeftedes
Placuszki z mąki z ciecierzycy
Placuszki z kimchi i brokułami
Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami
Podpłomyk z pomidorami i jajkiem
Podpłomyi z pomidorkami, kozim serem i oliwkami
Poduszeczki z pomidorkiem styczniowe
Polenta burgery z sałatką ze świeżego jarmużu z karmelizowaną cebulą
Polenta z zapiekanymi zielonymi szparagami z fetą i czosnkiem niedźwiedzim
Polędwiczki wieprzowe na szpinaku
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami
Potrawka z zielonej soczewicy, pieczarek i jarmużu
PULLED PORK Z DYNIĄ Z WOLNOWARU
Pulpety z indyka w sosie z marchewką
Przystawka szparagowo-łososiowa
Przystawka z łososia, marynowanej cukinii i avocado
Pudding chia z musem dyniowo-pomarańczowym
Pulpety z cielęciny w sosie pomidorowm
Q
Quesadilla ze szpinakiem i karczochami
Quesadilla z ziemniakami i chorizo
R
Ramen z wieprzowiną (Tonkotsu ramen)
Ravioli z botwinką w sosie koperkowym
Relish z pomidorków koktajlowych
Risotto z truflami i boczniakami
Roladki z łososia nadziewane serem ricotta i kurkami z sosem kawiorowym
Roladki z szynki i sera marynowane w oliwie
Rozmarynowy kurczak z pieczonymi warzywami
Rożki z botwinką, szpinakiem i fetą w cieście filo
Ryba z jarmużem pod beszamelem
Ryż basmati ugotowany w zielonej herbacie z pieczonym bakłażanem
Ryż na mleku z sosem malinowym i ciasteczkami imbirowymi
S
Sajgonki z krewetkami i awokado
Sałata z avocado, rzodkiewką i orzechami laskowymi
Sałatka bawarska z kiełbasy - Wurstsalat
Sałatka na ciepło z młodych ziemniaków, bobu i kurek
Sałatka pomidorowa z arbuzem i serem Halloumi
Sałatka ukraińska z serem i czosnkiem
Sałatka z burakiem i mandarynką
Sałatka z burakiem i pieczoną fetą
Sałatka z fenkułem i grejpfrutem
Sałatka ze szparagami, bobem i rzodkiewką
Sałatka ze szparagów, krewetek i ogórka z sosem kaparowym
Sałatka ziemniaczana z pesto z czosnku niedźwiedziego
Sałatka z burakiem i pieczoną fetą
Sałatka z komosą ryżową, pieczonymi warzywami i z sosem na oleju lnianym
Sałatka z krewetkami i sosem tysiąca wysp
Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym
Sałata z owocami granatu i sharona
Sałatka z paluszków krabowych i selera naciowego
Sałatka z pieczoną dynią i granatem
Sałatka z pieczonych buraków z kardamonem i kozim serem
Sałatka z pieczonymi warzywami
Sałatka z rukoli, truskawek i łososia
Sałatka z selerem naciowym, gruszką, granatem i serem pleśniowym
Schab duszony z porem i marchewką
Schab gotowany 2 razy po 5 minut
Schab peklowany gotowany, podany z piklami
Schiacciata con l'uva (toskański placek z winogronami)
Schiacciata - toskańskie pieczywo
Serowa przekąska - hit imprezy
Serowe kuli z żurawiną i orzechami
Shepherd's pie - angielska zapiekanka pasterska
Shoarma z polędwicy wieprzowej
Skrzydełka upite tequilą po meksykańsku z pieczonymi na ostro ziemniaczkami, salsą i guacamole
Skrzydełka w glazurze piernikowej
Smoothie bowl z mango i bananem
Smoothie bowl z zieloną matcha
Smoothie truskawkowe wegańskie
Smoothie truskawkowo - bananowy
Smoothie z jarmużem, ogórkiem i jabłkiem
Soczewica z burakami i olejem z pestek dyni
Sok agrestowy i porzeczkowy z sokownika
Soki z wyciskarki wolnoobrotowej
Sorbet brzoskwiniowy z cytryną i bazylią
Sos Romesco podany do pieczonych warzyw
Spaghetti z bobem, groszkiem i miętą wg. J.Olivera
Spaghetti z grzybami i pieczoną dynią
Spaghetti z krewetkami i suszonymi pomidorami
Spaghetti z krewetkami w sosie pomidorowym
Spring rollsy warzywno-kwiatowe
Spring rollsy z łososiem wędzonym i warzywami
Steki z polędwicy wieprzowej z sosem z sera pleśniowego z dodatkiem szpinaku
Steki z tuńczyka z cytryną i masłem kaparowo-pietruszkowym
Stek z antrykotu metodą sous vide
Stek z polędwicy wołowej z bobem i puree marchewkowym
Strudel z bakłażanem i fasolką w roli głównej
Strudel ze szpinakiem, dynią, suszonymi pomidorami, karczochami i serem feta
Strudel z karpiem oraz kapustą i grzybami
Surówka z białej kapusty ze słoika 30 dniowa
Szakszuka według Yotama Ottolenghiego
Szakszuka zielona z czosnkiem niedźwiedzim
Szakszuka zielona ze szpinakiem
Szaszłyki drobiowe nadziewane pesto z czosnku niedźwiedziego
Szaszłyki z boczniaków na puree z ciecierzycy
Szaszłyki z łososia i krewetek grillowane
Szparagi na cieście francuskim
Szparagi pieczone z czosnkiem i parmezanem
Szparagi w szynce pod beszamelem
Szparagi zapiekane podane z sosem z czosnku niedźwiedziego
Szparagi zapiekane z szynką parmeńską
Szparagi z chrupiącą szynką i jajkiem w koszulce na grzance
Szparagi pieczone z czosnkiem i parmezanem
Szparagi pieczone w panierce z panko z parmezanem
Szparagi zapiekane na płatach lasagne
Szynka faszerowana serem i winną śliwką
Ś
Śledzie po kaszubsku z kiszonym ogórkiem
Śledzie po szwedzku z musztardą
Śledzie szwedzkie - Inlagd sill
Śledzie z brzoskwiniami w sosie curry
Śledzie z imbirem marynowanym, porem i żurawiną
Śledzie z marchewką, imbirem i czerwoną cebulą
Śledzie z marynowanymi rydzami
Śledziowe roladki korzenne z bakaliami
Śmietanowiec mandarynkowy Gizeli
Q
T
Tagliatelle z zielonymi szparagami
Tagliatelle w sosie truflowym z boczniakami
Tarta bezglutenowa z kremem kokosowym z awokado, matcha i limonką
Tarta imbirowa z orzechami pecan (Pecan Pie)
Tartaletki warzywne z płatkami żytnimi
Tartaletki z czerwoną cebulą, żurawiną i białą kiełbasą
Tartaletki warzywne z płatkami żytnimi
Tarta tatin z cukinią i słodko-pikantnym serkiem
Tarty z bakłażanem na spodzie z pumpernikla
Tarta z burakiem, orzechami i serem
Tarta z czosnkiem niedźwiedzim i jajkiem
Tarta z cukinią, fetą i pomidorami
Tatar piernikowy śledziowy podany na pieczonych batatach
Tatar z łososia po meksykańsku
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami
Terrina z pstrąga podana z piklami warzywnymi
Tort brownie z kremem orzechowo-sezamkowym
Tortellini szpinakowe zapieczone z pulpecikami mięsnymi
Tortilla hiszpańska z łososiem i kapustą
Tortilla hiszpańska z ziemniakami, szpinakiem i chorizo
Tost z pomidarami i cebulowym aioli
Tosty z pomidorkami i cheddarem
Tost z dynią, avocado, szparagami i groszkiem
Tosty zapiekane z roladą kozią, salsą warzywną i pesto z liści rzodkiewek
Tosty z kozim serem, szparagami, groszkiem cukrowym i rzodkiewką
Truskawki z rabarbarem pod migdałową kruszonką
U
Udka z kurczaka grillowane i marynowane w jogurtowej marynacie
W
Z
Ż
Komentarze
Prześlij komentarz