STEKI Z SOSEM CHIMICHURRI

Steki z sosem chimichurri 

Najlepsze steki z sezonowanej na sucho wołowiny 

 


Steki z sosem chimichurri zrobiłam z sezonowanego na sucho antrykotu i rostbefu. To są moje ulubione kawałki wołowiny. Każdy miłośnik wołowiny wie, że wysokiej klasy mięso sezonowane to prawdziwy rarytas, który zapewni niesamowite doznania kulinarne.

Sezonowanie na sucho to proces, w którym kawałki wołowiny dojrzewają w kontrolowanych warunkach od kilku tygodni do kilku miesięcy, zanim zostaną przycięte i pokrojone na steki. W trakcie sezonowania następuje szereg procesów w tym utleniania i proteolizy, dzięki którym mięso nabiera kruchości oraz niepowtarzalnego smaku oraz zapachu. Kluczowym efektem starzenia na sucho jest koncentracja i nasycenie naturalnego smaku oraz zmiękczenie tekstury mięsa. W skrócie: Steki sezonowane są bardzo miękkie i kruche, dużo prostsze w przygotowaniu i dużo lepsze w smaku.

Steki z sosem chimichurri - składniki:

  • 2- 3 steki  sezonowane na sucho (antrykot i rostbef)
  • olej rzepakowy
  • świeżo zmielony pieprz

sos chimichurri:

  • pól pęczka natki pietruszki
  • pół czerwonej cebuli
  • pół papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • oliwa extra virgine

Steki z sosem chimichurri - Przepis:

Wyjąć steki z lodówki na minimum 30 minut przed smażeniem – w przypadku grubszych kawałków należy przedłużyć ten czas, nawet do dwóch godzin. To bardzo ważne, ponieważ mięso przed obróbką termiczną powinno mieć temperaturę pokojową. W tym czasie zrobić sos. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić sokiem z cytryny. Uzupełnić oliwą. 

Rozgrzać patelnię do bardzo wysokiej temperatury, aż zacznie się unosić nad nią dym. Nie dodawać oleju. Steki posmarować olejem i natrzeć pieprzem. Położyć steki na patelni i smażyć je  równo z obu stron. Nie przebijać nożem czy widelcem. Ma spokojnie leżęć na patelni. Jak długo smażyć steka, aby osiągnąć oczekiwany efekt? W przypadku cienkich steków smażyć je po 2-3 minuty z każdej strony, a przy grubszych kawałkach  nieco dłużej – do 3-4 minut na stronę. Ja po usmażeniu wstawiam je do piekarnika w 180 stop. C z sondą - aby uzyskać temperaturę w środku mięsa wg tabeli poniżej:

Kiedy temperatura już będzie dla nas odpowiednia mięso wyłożyć na deskę i pozwolić mu odpocząć  przez kilka minut. Przełożyć na talerz i oprószyć solą. Polać sosem chimichurri. 

Jak zrobić najlepszy stek? Podstawą  jest dobór mięsa. Ja wybieram  od renomowanego polskiego producenta z Mazowsza CHOBOT MEAT Jan Ludwiniak. 

W sklepie steki.pl  znajdziesz 3 linie steków sezonowanych: standard, premium, extra marmur.

  • Standard

    • Długość sezonowania: minimum 30 dni
    • Marmur: 2-3
    • Opis: Steki te charakteryzują się wyraźną strukturą mięsa, niską zawartością tłuszczu międzymięśniowego, czyli brakiem marmurkowatości, głębokim smakiem oraz miękkością uzyskaną w procesie sezonowania na sucho.
  • Premium

    • Długość sezonowania: minimum 30 dni
    • Marmur: 4-7
    • Opis: Wyselekcjonowane jest spośród tłustych krów i jałówek, które w procesie hodowli wytworzyły infiltrację tłuszczem wewnętrznym. Steki premium cechuje delikatna struktura mięsa, kruchość, marmurkowatość, bardzo głęboki, słodki, wręcz „orzechowy smak”, wzmocniony dzięki sezonowaniu na sucho.
  • Extra Marmur

    • Długość sezonowania: minimum 30 dni
    • Marmur: 8-11
    • Opis: Wyselekcjonowana jest spośród bardzo rzadko występujących i niezwykle cenionych sztuk, które dzięki właściwościom genetycznym oraz kunsztowi hodowców uzyskały najwyższy stopień marmurkowatości, co jest ich cechą immanentną. Wyróżniają się maślaną konsystencją oraz niepowtarzalnym, trudnym do opisania w słowach naturalnym smakiem.

Steki.pl  to więcej niż sklep internetowy, to najbardziej wyspecjalizowana w Polsce platforma, służąca do zakupu wyselekcjonowanej jakościowo, polskiej wołowiny premium bezpośrednio spod noża producenta. Zapewnia możliwość wyboru mięsa wołowego z najszerszej na rynku oferty, począwszy od czterech linii steków sezonowanych, przez steki świeże po elementy wołowe, a na zestawach skończywszy. Tajnikiem powtarzalności najlepszego smaku mięs proponowanych przez sklep jest selekcja jakościowa, co oznacza, że do sprzedaży trafiają tu tylko niektóre, wybrane przez profesjonalistów części, spełniające najwyższe wymogi hybrydy dwóch klasyfikacji: europejskiej i australijskiej, dobrane w procesie selekcji spośród wielu różnych ras mięsnych. Mięso trafia do nas świeże, bezpieczne, przewiezione w idealnych warunkach.

Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej.








































Komentarze

Copyright © zacisze kuchenne