Schab gotowany 2 razy po 5 minut

 

 
Teraz pojawiło się mnóstwo zdjęć i przepisów na domowe wędliny. Nie mogło zabraknąć ich i u mnie. Proponuję Wam schab gotowany  2 razy po 5 minut. Po pierwsze proste, a po drugie bardzo smaczne. Kilka lat temu przepis znalazłam na Galerii Potraw.



Składniki:
  • około 1 kg mięsa (schab lub filet z indyka),
  • 2 litry wody,
  • 1/3 szkl. soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2  łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 1/2  łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
    własnego uznania.
Przygotowanie:

Wieczorem wodę wymieszać z  przyprawami i majonezem. Całość zagotować i wystudzić. Rano do zimnej zalewy włożyć  mięso. Doprowadzić do wrzenia i pogotować 5 minut. I w takim stanie zostawić mięso w garnku do wystudzenia (najczęściej całe 24 h). Rano powtórzyć czynność, znów doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Odstawić do ostudzenia.  Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjąć mięso i mamy gotową wędlinę.


Komentarze

  1. cudowna sprawa! muszę taką zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrobiłam jakiś czas temu i bardzo polecam.

      Usuń
  2. wow! jeszcze o takim sposobie nie słyszałam, świetny! domowa wędlina jest bez porównania lepsza od sklepowej:)
    a te naczynia w tle na zdjęciu są piękne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda! Schab tak przygotowany musi być delikatny! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaintrygowałaś mnie na maksa tym schabikiem.:-) Wygląda przesmakowicie i pewnie jest niesamowicie soczysty....

    OdpowiedzUsuń
  5. Również robię taki schabik i potwierdzam jest pyszny. Ja dodaję trochę więcej przypraw i musztardę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja troszkę mniej solę, dodaję majeranek, średnio 2 razy w miesiącu muszę to mieć!!! pychotka!

      Usuń
    2. Ja zrobiłam według przepisu i wyszedł mimkompletnie twardy. W środku bez smaku. Schab karkowy wąski ok półtora kg.

      Usuń
    3. Nie wiem dlaczego, po tak krótkim czasie gotowania nie powinien być twardy. Strasznie mi przykro.

      Usuń
  6. Czy może być coś prostszego? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapewne delikatne mięsko.
    Idealne na majówkę!
    Pozdrowienia znad morza ślę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Marzenko z Nieba mi spadłaś z tym przepisem, od kilku dni chodzi za mną zrobienie jakiegoś mięska!:):):)
    Z ogromną ochotą wypróbuję Twój przepis!
    Ściskam Kochana!!:)
    Buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziwnie brzmi: woda z majonezem, ale skoro taki przepis, cóż zrobić ! :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majonez w gotującej wodzie się rozpuści i zapewni że mięso pozostanie wilgotne:)

      Usuń
  10. Mięsko rzeczywiście jest pyszne, ja podobnie gotowałam karkówkę . Dodałam więcej przypraw , ale do delikatnego schabu można dać ich mniej. Moja karkowka wygląa tak http://hit2011.blox.pl/2012/03/MIESKO-5-MINUTOWE-ALE-2-DNIOWE.html

    OdpowiedzUsuń
  11. jeju jak on wygląda pięknie!:)i smakował pewnie równie dobrze:) sama mam wielką ochotę na wypróbowanie takiego schabiku

    OdpowiedzUsuń

  12. każdy już ma dość kupnych wędlin. Twoja propozycja jest świetna dla mięsożerców :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. takie mięsko to coś dla mnie, uwielbiam domowe wędliny :) piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Gotuje sie naprawde krotko:) Mam ochote wyprobowac, mam nadzieje, ze smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny przepis, koniecznie do wypróbowania bo ostatnio z domowych wędlin to wałkuję polędwicę suszoną:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. jestem zwolenniczka domowych wyrobów, samo zdrowie, bez chemii

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję za bardzo miłe komentarze i zachęcam naprawdę do zrobienia tego mięska. Kasiu, majonez jest w przepisie i w sumie nie zastanawiałam się po co;-) Pozdrawiam serdecznie. odpisuje dopiero teraz, bo nie było mnie. Wyjechałam na weekend do stolicy i prawie cały czas padało;-(

    OdpowiedzUsuń
  18. Nigdy nie próbowałam gotować schabu.Może czas to zmienić;) ciekawy przepis i zachęcające zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszny jest ten schab ! u mnie wszyscy sie nim zajadali:)

    OdpowiedzUsuń
  20. słyszałam o tak gotowanej wędlinie - nawet jakiś przepis sobie zapisałam, muszę kiedyś zrobić skoro wszyscy tak zachwalają:) ja zazwyczaj tylko piekłam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Soczysty schabik - skusiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. no to lecę po schab, wypróbuję na pewno
    sklepowe wędliny mnie ostatnio nie pociągają :)
    a u mnie kolejne suszone polędwiczki w trakcie produkcji !

    OdpowiedzUsuń
  23. Robię z podobnego przepisu - bez majonezu - świetne. U mnie za schabem nie przepadamy, wypróbowałam szynkę tym sposobem - świetna.
    Nie zaglądałam parę dni i mam zaległości w Twoich przepisach. Mam nadzieję ,że nadrobię ! Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  24. Fajna propozycja, chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja już próbowałąm przepyszne mięsko....mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ciekawi mnie, dlaczego nie wkłada się do wrzątku. W ten sposób zapobiega się przedostawaniu najcenniejszych składników do wody. A tej nawet nie sposób wykorzystać do czegokolwiek. Choćby ze względu na ten majonez.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest tak krótko gotowany, że dobrze jak powoli dochodzi.

      Usuń
  27. urozmaiciłam przepis, najpierw mięsko w solankę na dobę, naszprycować dodatkowo solanką schab, a dopiero potem gotowanie po 5 min z przyprawami, ale mniej ich i raczej bez soli albo wg uznania.

    OdpowiedzUsuń
  28. pychota! Twoje zdjęcia to naprawdę sztuka:) Do tego przepisu rewelacyjnie skomponowałaby się musztarda Dijon Develey! niebo w gębie ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  29. Świetny przepis, mięsko wyszło pyszne i mięciutkie, lepsze niż z piekarnika! Przejrzę też pozostałe przepisy. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Odpowiedzi
    1. Tak, na kanapki idealna :-) Również pokrojona w plastry zalana galaretą smakuje super.

      Usuń
  31. Łał! świetne! Bardzo jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Pyszny jadłam u Cioci smak ekstra i jest bardzo soczysty. Aja już wymyślam wariacje na temat :) ;P

    OdpowiedzUsuń
  33. Robiłam jest super. Robie równez w tym roku. Będę gotowała schab,pierś z kurczaka i udziec indyka.
    Zachęcam jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Zrobiłam już ze 20 razy, poleciłam innym. przepis doskonały, a zrobona tak karkówka bezkonkurencyjna.
    Wygrała z dziczyzną wśród myśliwych smakoszy:)
    polecam

    OdpowiedzUsuń
  35. A może być na ciepło, na obiad, polany sosem pieczeniowym???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy tak go nie podawałam. Natomiast. Często robię go w galarecie.

      Usuń
  36. Dawno go nie robiłam czas nadrobic zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  37. no i namówiłaś :) wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę:-) Mam nadzieję, że będzie smakowało:-)

      Usuń
  38. Smakuje jak z rosołu. Szkoda, bo ładnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne