Schab gotowany 2 razy po 5 minut
Teraz pojawiło się mnóstwo zdjęć i przepisów na domowe wędliny. Nie mogło zabraknąć ich i u mnie. Proponuję Wam schab gotowany 2 razy po 5 minut. Po pierwsze proste, a po drugie bardzo smaczne. Kilka lat temu przepis znalazłam na Galerii Potraw.
Składniki:
- około 1 kg mięsa (schab lub filet z indyka),
- 2 litry wody,
- 1/3 szkl. soli,
- 1 łyżka cukru,
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki majonezu,
- inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
własnego uznania.
Wieczorem wodę wymieszać z przyprawami i majonezem. Całość
zagotować i wystudzić. Rano do zimnej zalewy włożyć mięso. Doprowadzić
do wrzenia i pogotować 5 minut. I w takim stanie zostawić mięso w garnku
do wystudzenia (najczęściej całe 24 h). Rano powtórzyć czynność, znów doprowadzić do wrzenia i gotować
5 minut. Odstawić do ostudzenia. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
wyjąć mięso i mamy gotową wędlinę.
cudowna sprawa! muszę taką zrobić.
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam jakiś czas temu i bardzo polecam.
Usuńwow! jeszcze o takim sposobie nie słyszałam, świetny! domowa wędlina jest bez porównania lepsza od sklepowej:)
OdpowiedzUsuńa te naczynia w tle na zdjęciu są piękne!
Smakowicie wygląda! Schab tak przygotowany musi być delikatny! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZaintrygowałaś mnie na maksa tym schabikiem.:-) Wygląda przesmakowicie i pewnie jest niesamowicie soczysty....
OdpowiedzUsuńRównież robię taki schabik i potwierdzam jest pyszny. Ja dodaję trochę więcej przypraw i musztardę :)
OdpowiedzUsuńa ja troszkę mniej solę, dodaję majeranek, średnio 2 razy w miesiącu muszę to mieć!!! pychotka!
UsuńJa zrobiłam według przepisu i wyszedł mimkompletnie twardy. W środku bez smaku. Schab karkowy wąski ok półtora kg.
UsuńNie wiem dlaczego, po tak krótkim czasie gotowania nie powinien być twardy. Strasznie mi przykro.
UsuńCzy może być coś prostszego? :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńZapewne delikatne mięsko.
OdpowiedzUsuńIdealne na majówkę!
Pozdrowienia znad morza ślę!
Marzenko z Nieba mi spadłaś z tym przepisem, od kilku dni chodzi za mną zrobienie jakiegoś mięska!:):):)
OdpowiedzUsuńZ ogromną ochotą wypróbuję Twój przepis!
Ściskam Kochana!!:)
Buziaki:*
Dziwnie brzmi: woda z majonezem, ale skoro taki przepis, cóż zrobić ! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Majonez w gotującej wodzie się rozpuści i zapewni że mięso pozostanie wilgotne:)
UsuńMięsko rzeczywiście jest pyszne, ja podobnie gotowałam karkówkę . Dodałam więcej przypraw , ale do delikatnego schabu można dać ich mniej. Moja karkowka wygląa tak http://hit2011.blox.pl/2012/03/MIESKO-5-MINUTOWE-ALE-2-DNIOWE.html
OdpowiedzUsuńjeju jak on wygląda pięknie!:)i smakował pewnie równie dobrze:) sama mam wielką ochotę na wypróbowanie takiego schabiku
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńkażdy już ma dość kupnych wędlin. Twoja propozycja jest świetna dla mięsożerców :-)
takie mięsko to coś dla mnie, uwielbiam domowe wędliny :) piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńGotuje sie naprawde krotko:) Mam ochote wyprobowac, mam nadzieje, ze smakuje;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, koniecznie do wypróbowania bo ostatnio z domowych wędlin to wałkuję polędwicę suszoną:-)
OdpowiedzUsuńjestem zwolenniczka domowych wyrobów, samo zdrowie, bez chemii
OdpowiedzUsuńDziękuję za bardzo miłe komentarze i zachęcam naprawdę do zrobienia tego mięska. Kasiu, majonez jest w przepisie i w sumie nie zastanawiałam się po co;-) Pozdrawiam serdecznie. odpisuje dopiero teraz, bo nie było mnie. Wyjechałam na weekend do stolicy i prawie cały czas padało;-(
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam gotować schabu.Może czas to zmienić;) ciekawy przepis i zachęcające zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPyszny jest ten schab ! u mnie wszyscy sie nim zajadali:)
OdpowiedzUsuńsłyszałam o tak gotowanej wędlinie - nawet jakiś przepis sobie zapisałam, muszę kiedyś zrobić skoro wszyscy tak zachwalają:) ja zazwyczaj tylko piekłam.
OdpowiedzUsuńSoczysty schabik - skusiłaś mnie :)
OdpowiedzUsuńno to lecę po schab, wypróbuję na pewno
OdpowiedzUsuńsklepowe wędliny mnie ostatnio nie pociągają :)
a u mnie kolejne suszone polędwiczki w trakcie produkcji !
Robię z podobnego przepisu - bez majonezu - świetne. U mnie za schabem nie przepadamy, wypróbowałam szynkę tym sposobem - świetna.
OdpowiedzUsuńNie zaglądałam parę dni i mam zaległości w Twoich przepisach. Mam nadzieję ,że nadrobię ! Miłego dnia.
Fajna propozycja, chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńJa już próbowałąm przepyszne mięsko....mniam:)
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie, dlaczego nie wkłada się do wrzątku. W ten sposób zapobiega się przedostawaniu najcenniejszych składników do wody. A tej nawet nie sposób wykorzystać do czegokolwiek. Choćby ze względu na ten majonez.
OdpowiedzUsuńJest tak krótko gotowany, że dobrze jak powoli dochodzi.
Usuńurozmaiciłam przepis, najpierw mięsko w solankę na dobę, naszprycować dodatkowo solanką schab, a dopiero potem gotowanie po 5 min z przyprawami, ale mniej ich i raczej bez soli albo wg uznania.
OdpowiedzUsuńpychota! Twoje zdjęcia to naprawdę sztuka:) Do tego przepisu rewelacyjnie skomponowałaby się musztarda Dijon Develey! niebo w gębie ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Świetny przepis, mięsko wyszło pyszne i mięciutkie, lepsze niż z piekarnika! Przejrzę też pozostałe przepisy. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńCzy to jest wedlina?
OdpowiedzUsuńTak, na kanapki idealna :-) Również pokrojona w plastry zalana galaretą smakuje super.
UsuńŁał! świetne! Bardzo jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńPyszny jadłam u Cioci smak ekstra i jest bardzo soczysty. Aja już wymyślam wariacje na temat :) ;P
OdpowiedzUsuńRobiłam jest super. Robie równez w tym roku. Będę gotowała schab,pierś z kurczaka i udziec indyka.
OdpowiedzUsuńZachęcam jest pyszne :)
Zrobiłam już ze 20 razy, poleciłam innym. przepis doskonały, a zrobona tak karkówka bezkonkurencyjna.
OdpowiedzUsuńWygrała z dziczyzną wśród myśliwych smakoszy:)
polecam
A może być na ciepło, na obiad, polany sosem pieczeniowym???
OdpowiedzUsuńNigdy tak go nie podawałam. Natomiast. Często robię go w galarecie.
UsuńDawno go nie robiłam czas nadrobic zaległości :)
OdpowiedzUsuńno i namówiłaś :) wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:-) Mam nadzieję, że będzie smakowało:-)
UsuńSmakuje jak z rosołu. Szkoda, bo ładnie wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wpis!
OdpowiedzUsuń