Rogale z orzechami


Kiedy była akcja z nimi w Wypiekaniu na śniadanie na FB,
to nie udało mi się do niej dołączyć.
Obiecałam sobie wtedy, że je zrobię. I oto one.
Bardziej pasują mi na śniadanie (takie konkretne), niż  na deser.
Ale można zrobić mniejsze i wtedy do kawki też będą akuratne:-)
Nie dodałam dyni, bo akurat nie miałam.
I bez niej są równie smaczne. Zapraszam!

Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni


Bardzo się cieszę, że wzięłam udział w  październikowym wypiekaniu.
Zaproszenie tradycyjne otrzymałam od  Amber, a chleb dla nas wybrała Małgosia, autorka Akacjowego bloga.
Mój bochenek nie jest zbyt okazały, ale nie miałam małej formy, taką jaką podaje autorka. Jednak smak wynagrodził wszystko;-) Chleb jest przepyszny.
Mój faworyt jeśli chodzi o wszystkie chleby jakie do tej pory piekłam.
Polecam serdecznie!

Fasolka szparagowa z fistaszkami


Zamiast bułki fistaszki ;-)
Mega smacznie :-)
Myślę, że Wam podejdzie takie połączenie, bo mi bardzo pasuje:-)
Polecam!

Chleb bezglutenowy z kaszą gryczaną. World Bread Day 2016!


Nadeszła kolejna akcja  World Bread Day 2016, czyli Światowy Dzień Chleba. 
W tym roku postanowiłam dołączyć z chlebem bezglutenowym z kaszą gryczaną. 
Wiem jak trudno jest żyć bez chleba - ja nie umiem. 
Moja propozycja, mam nadzieję, pomoże tym, którzy nie mogą jeść glutenu. 
Zapraszam!

Enchilada


Bardzo lubimy meksykańską kuchnię.
Na ten przepis trafiłam kilka lat temu na opakowaniu jakieś przyprawy Kamisa.
Po zaadoptowaniu zagościł u nas na stałe:-)
Dużo roboty przy nich nie ma, dlatego włączam go do akcji FB Błyskawiczne piątki.

Clafoutis z jabłkami i dynią

Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "



Po wakacjach powrót akcji  na FB "Wypiekanie na śniadanie".  
Tym razem padło na Clafoutis z jabłkami i dynią. 
A była jeszcze do wyboru Szakszuka wg Yotana Ottolenghi z książki Jerozolima.
Przepis Ani Starmach w oryginale jest z czereśniami, ale jak na jesień przystało zmodyfikowałyśmy go dodatkiem jabłek i dyni:-)
Wersja bardzo udana:-)

Makaron bucatini z sosem dyniowym


Zostałam poproszona o sprawdzenie i przygotowanie dania z makaronu bucatini  firmy Makarony Polskie. Makaron inspirowany smakami słonecznej Italii, wyprodukowany  z pszenicy durum.
Muszę przyznać, że jestem miło zaskoczona. Mam kilka ulubionych marek. I ten naprawdę nie odbiega jakościowo od nich.
Przygotowując danie chciałam , aby bohaterem było jesienne warzywo - dlatego wybór padł na dynię.A przy dzisiejszej aurze taki słoneczny kolor  zdecydowanie poprawia nastrój:-) Zachęcam!

Zupa tajska z kurczakiem


U nas jesień zawsze jest pod znakiem zup.
W tym okresie wszyscy, niemal każdego dnia, domagają się ciepłej i rozgrzewającej strawy.
I zupa nadaje się do tego idealnie.
Dzisiaj padło na tajską.
Prosta, pikantna, aromatyczna, rozgrzewająca...
Lepszej reklamy chyba nie potrzeba:-)

Tortellini szpinakowe zapieczone z pulpecikami mięsnymi


Jeśli nam zostaną pierożki, uszka, tortellini czy ravioli z poprzedniego dnia, to możemy je w prosty i smaczny sposób spożytkować - tworząc inne danie.  
Dla urozmaicenia możemy je zapiec z sosem, dodać mięso, ser lub inne dodatki.
W krótkim czasie stworzymy nowy, smaczny posiłek - domownicy zapewne będą zachwyceni i nikt nie będzie marudził, że znowu to samo... ;-)
Jeśli nie mamy pierożków, to możemy użyć tych gotowych i je chwilę obgotować - efekt też będzie zadowalający;-)
Polecam zwłaszcza, gdy z czasem u nas krucho.
Danie dołączam do Błyskawicznych piątków na FB.

Flaki po warszawsku


Bardzo smaczne, aczkolwiek dla niektórych kontrowersyjne danie.
Kiedyś obowiązkowe serwowane na weselach i imprezach imieninowych.
Teraz stosunkowo rzadko podawane, a szkoda...
Chociaż ostatnio koleżanka poczęstowała nas na parapetówce, ku uciesze prawie wszystkich biesiadników:-)
Prawie, bo jeden kolega nie jada mięsa i on nie mógł zrozumieć, jak możemy to jeść.

Pierogi bezglutenowe z ziemniakami


Pierogi zrobione na specjalne zamówienie dla córki koleżanki, która ma alergię na większość produktów.
Jak to mówi - uratowałam Jej życie ;-)
Dostałam wszystkie niezbędne składniki łącznie z farszem.
Metodą prób i błędów dobierałam proporcje.
Pierwsza porcja była równie udana, ale zawierała  mielone siemię lniane i mała nie chciała jeść, bo z "robakami"...
Trzeba było kombinować dalej, żeby wyglądały jak normalne z mąki pszennej ;-) I wyglądają;-)
Aż moja mała klientka pytała panią w przedszkolu, czy aby się nie pomyliła i glutenowych jej nie dała;-)

Zupa krem z pomidorów, fasoli i anchois


Zapraszam serdecznie Was na tę zupkę z pomidorów i fasoli.
Zobaczyłam ją u Magdy na blogu daretocook.pl i wiedziałam, że kiedyś ją zrobię.
To kiedyś okazało się bliżej niż dalej;-)
Zupa fajnie krzepi i rozgrzewa.
Można jeszcze wykorzystać świeże pomidory póki są, ale pewnie i z takich puszkowych będzie smakowała równie dobrze.
Copyright © zacisze kuchenne