KANAPKA Z KAWIOREM Z BAKŁAŻANA, OGÓRKIEM MAŁOSOLNYM, RZODKIEWKĄ I MARYNOWANĄ CEBULĄ

Kanapka z kawiorem z bakłażana, ogórkiem małosolnym, rzodkiewką i marynowaną cebulą 

Najlepsza warzywna kanapka na  świecie 


Kanapka z kawiorem z bakłażana, ogórkiem małosolnym, rzodkiewką i marynowaną cebulą. Mówię Wam pycha! Mam ogromną słabość do bakłażana, lubię go wykorzystywać do innych dań. Niekoniecznie musi grać pierwsze skrzypce. Choć tu akurat robi robotę:-) Grzanka dzięki niemu zyskała inny wymiar. Polecam!

Kanapka z kawiorem z bakłażana, ogórkiem małosolnym, rzodkiewką i marynowaną cebulą - Składniki:

  • kawior z bakłażana 
  • 1-2 ogórki małosolne
  • 2-3 rzodkiewki
  • cebula marynowana 
  • posiekany szczypiorek 
  • 2-3 kromki chleba wiejskiego 
  • oliwa do podsmażenia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy Za'atar 

Kawior z bakłażana:

  • 1 upieczony bakłażan
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny 
  • oliwa

Marynowana cebula:

  • 1 czerwona cebula 
  • 1 łyżeczka sumaku 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka sok z cytryny

Kanapka z kawiorem z bakłażana, ogórkiem małosolnym, rzodkiewką i marynowaną cebulą - Przepis:

Blendujemy wszystkie składniki na kawior. Następnie kroimy w piórka cebulę, dodajemy sól, sok z cytryny i sumak. Mocno zduszamy. Chleb podpiekamy z oliwą na patelni grillowej. Składamy kanapkę . Smarujemy kawiorem z bakłażana, posypujemy za’atarem. Rozkładamy ogórka małosolnego, rzodkiewki, cebulę marynowaną. Posypujemy szczypiorkiem. Można całość jeszcze oliwą.



Komentarze

Copyright © zacisze kuchenne