KANAPKA Z KAWIOREM Z BAKŁAŻANA, OGÓRKIEM MAŁOSOLNYM, RZODKIEWKĄ I MARYNOWANĄ CEBULĄ
Kanapka z kawiorem z bakłażana, ogórkiem małosolnym, rzodkiewką i marynowaną cebulą
Najlepsza warzywna kanapka na świecie
Kanapka z kawiorem z bakłażana, ogórkiem małosolnym, rzodkiewką i marynowaną cebulą. Mówię Wam pycha! Mam ogromną słabość do bakłażana, lubię go wykorzystywać do innych dań. Niekoniecznie musi grać pierwsze skrzypce. Choć tu akurat robi robotę:-) Grzanka dzięki niemu zyskała inny wymiar. Polecam!
Kanapka z kawiorem z bakłażana, ogórkiem małosolnym, rzodkiewką i marynowaną cebulą - Składniki:
- kawior z bakłażana
- 1-2 ogórki małosolne
- 2-3 rzodkiewki
- cebula marynowana
- posiekany szczypiorek
- 2-3 kromki chleba wiejskiego
- oliwa do podsmażenia
- 1/2 łyżeczki przyprawy Za'atar
Kawior z bakłażana:
- 1 upieczony bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- oliwa
Marynowana cebula:
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka sumaku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka sok z cytryny
Kanapka z kawiorem z bakłażana, ogórkiem małosolnym, rzodkiewką i marynowaną cebulą - Przepis:
Blendujemy wszystkie składniki na kawior. Następnie kroimy w piórka cebulę, dodajemy sól, sok z cytryny i sumak. Mocno zduszamy. Chleb podpiekamy z oliwą na patelni grillowej. Składamy kanapkę . Smarujemy kawiorem z bakłażana, posypujemy za’atarem. Rozkładamy ogórka małosolnego, rzodkiewki, cebulę marynowaną. Posypujemy szczypiorkiem. Można całość jeszcze oliwą.
Ta kanapka wygląda tak pięknie, że aż szkoda jej zjeść.
OdpowiedzUsuńTo musi być smakowite połączenie, aż chce się spróbować.
OdpowiedzUsuńPięknie wykonana i podana, aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńFantastyczna propozycja, bakłażan w roli głównej brzmi obłędnie.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie. Nie pogardziła bym taka kanapką.
OdpowiedzUsuńKawior z bakłażana brzmi smacznie. Będę musiała kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuńTakiej kanapki jeszcze nie jadłam. To jest dowod na to że kanapki nie muszą być nudne.
OdpowiedzUsuń