RAGOUT Z MIESZANYCH GRZYBÓW

Ragout  z mieszanych grzybów 

Najlepszy sos grzybowy 


Ragout  z mieszanych grzybów okazał się najlepszym sosem jaki zrobiłam i jaki jadłam. Wow!!! Mówię Wam eksplozja smaków, uczta dla podniebienia. 

Inspirację, z moimi zmianami, zaczerpnęłam od Yotama Ottolenghiego z ksiązki "Kojąco".

Ragout  z mieszanych grzybów - Składniki:
  • 25 g suszonych borowików
  • 150 g świeżych grzybów shimeji brązowych
  • 150 g świeżych grzybów shimeji białych
  • 250 g pieczarek
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pasty miso
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml bulionu grzybowego lub warzywnego
  • sól, płatki chili
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 18%tł.
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy

Ragout  z mieszanych grzybów - Przepis:

Grzyby suszone zalać wrzątkiem na 30 minut. Zostawić płyn z moczenia. Grzyby świeże oczyścić, shimeji odciąć od bryły, a pieczarki przekroić na pół. Piec 30 minut, bez niczego, na papierze do pieczenia w 180 stop. C, aby odparować. Na maśle i oliwie podsmażyć selera pokrojonego w kosteczkę, dorzucić piórka cebuli. Posolić i smażyć aż się skarmelizują. Dodać moczone borowiki i grzyby z piekarnika. Dodać pastę miso i płatki chili. Posypać całość mąką i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać bulion i płyn z moczenia. Dusić pod przykryciem aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Śmietanę zahartować sosem i wlać do garnka. Wymieszać i zdjąć z ognia. Posypać natka pietruszki. Podawać z makaronem, ryżem, pieczywem.







Komentarze

Copyright © zacisze kuchenne