TATAR ZE ŚLEDZIA
Tatar ze śledzia
Pyszna śledziowa przystawka
Tatar ze śledzia zrobiłam po zaopatrzeniu się w super produkty w porcie rybackim w Unieściu, podczas naszego urlopu. Polecam tak przygotować przystawkę. Zwłaszcza jak trafimy na filety ze śledzia dobrej jakości. Najlepsze będą prawdziwe matiasy.
Tatar ze śledzia - Składniki:
- 200 g filetów ze śledzi
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 cebula
- 1 ogórek kiszony
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- oliwa z oliwek extra virgin
- pieprz i sól
- marynowana cebula czerwona i koperek do dekoracji
marynowana cebula:
- 1 cebula czerwona
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
Tatar ze śledzia - Przepis:
Cebulę czerwoną pokroić w talarki. Dodać chili w plasterkach i ocet. Odstawić na minimum 30 minut. Można zrobić wcześniej i trzymać w słoiczku w lodówce.
Filety śledziowe jeśli są bardzo słone, to wcześniej moczyć 1h w wodzie. Odsączyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Pokroić w drobną kostkę. Posiekać cebulę, ogórka i kapary. Wymieszać wszystkie składniki. Dolać oliwy i doprawić. Udekorować cebulą marynowaną, koperkiem i musztardą francuską. Podawać z pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz