TATAR ZE ŚLEDZIA

Tatar ze śledzia 

Pyszna śledziowa przystawka 


Tatar ze śledzia zrobiłam po zaopatrzeniu się w super produkty w porcie rybackim w Unieściu, podczas naszego urlopu. Polecam tak przygotować przystawkę. Zwłaszcza jak trafimy na filety ze śledzia dobrej jakości. Najlepsze będą prawdziwe matiasy. 

Tatar ze śledzia - Składniki:

  • 200 g filetów ze śledzi 
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 cebula
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • pieprz i sól   
  • marynowana cebula czerwona i koperek do dekoracji

marynowana cebula:

  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego

Tatar ze śledzia - Przepis:

Cebulę czerwoną pokroić w talarki. Dodać chili w plasterkach i ocet. Odstawić na minimum 30 minut. Można zrobić wcześniej i trzymać w słoiczku w lodówce. 

Filety śledziowe jeśli są bardzo słone, to wcześniej moczyć  1h w wodzie.  Odsączyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Pokroić w drobną kostkę. Posiekać cebulę, ogórka i kapary. Wymieszać wszystkie składniki. Dolać oliwy i doprawić. Udekorować cebulą marynowaną, koperkiem i musztardą francuską. Podawać z pieczywem.




Komentarze

  1. Mojemu mężowi takie jedzonko by na pewno smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie, muszę koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tatar ze śledzia to świetna przystawka, a zrobiony z dobrej jakości matiasów musi być niebo w gębie. Super pomysł z marynowaną cebulą i koperkiem – dodaje świeżości i koloru.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam śledzie w różnych odsłonach, a tatar w takiej wersji to świetna przystawka – elegancka, a jednocześnie prosta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tatar ze śledzia w takiej wersji wygląda niezwykle apetycznie – prosty, a elegancki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki tatar ze śledzia to świetna przystawka świeży, aromatyczny i z nutą pikantnej marynowanej cebuli. Idealny sposób na wykorzystanie dobrej jakości matiasów.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowita alternatywa dla klasycznego tatara. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy pomysł na tatar, koniecznie muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za ten przepis. To dowód na to, że śledź ma wiele kulinarnych odsłon.

    OdpowiedzUsuń
  10. Znakomity przepis na przekąskę na imprezę lub wykwintną kolację. Bardzo efektownie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  11. Tatar ze śledzia to coś, czego jeszcze nie robiłam, chyba się skuszę. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne