TATAR ZE ŚLEDZIA
Tatar ze śledzia
Pyszna śledziowa przystawka
Tatar ze śledzia zrobiłam po zaopatrzeniu się w super produkty w porcie rybackim w Unieściu, podczas naszego urlopu. Polecam tak przygotować przystawkę. Zwłaszcza jak trafimy na filety ze śledzia dobrej jakości. Najlepsze będą prawdziwe matiasy.
Tatar ze śledzia - Składniki:
- 200 g filetów ze śledzi
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 cebula
- 1 ogórek kiszony
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- oliwa z oliwek extra virgin
- pieprz i sól
- marynowana cebula czerwona i koperek do dekoracji
marynowana cebula:
- 1 cebula czerwona
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
Tatar ze śledzia - Przepis:
Cebulę czerwoną pokroić w talarki. Dodać chili w plasterkach i ocet. Odstawić na minimum 30 minut. Można zrobić wcześniej i trzymać w słoiczku w lodówce.
Filety śledziowe jeśli są bardzo słone, to wcześniej moczyć 1h w wodzie. Odsączyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Pokroić w drobną kostkę. Posiekać cebulę, ogórka i kapary. Wymieszać wszystkie składniki. Dolać oliwy i doprawić. Udekorować cebulą marynowaną, koperkiem i musztardą francuską. Podawać z pieczywem.





Mojemu mężowi takie jedzonko by na pewno smakowało.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, muszę koniecznie spróbować!
OdpowiedzUsuńTatar ze śledzia to świetna przystawka, a zrobiony z dobrej jakości matiasów musi być niebo w gębie. Super pomysł z marynowaną cebulą i koperkiem – dodaje świeżości i koloru.
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledzie w różnych odsłonach, a tatar w takiej wersji to świetna przystawka – elegancka, a jednocześnie prosta.
OdpowiedzUsuńTatar ze śledzia w takiej wersji wygląda niezwykle apetycznie – prosty, a elegancki.
OdpowiedzUsuńTaki tatar ze śledzia to świetna przystawka świeży, aromatyczny i z nutą pikantnej marynowanej cebuli. Idealny sposób na wykorzystanie dobrej jakości matiasów.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita alternatywa dla klasycznego tatara. :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na tatar, koniecznie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis. To dowód na to, że śledź ma wiele kulinarnych odsłon.
OdpowiedzUsuńZnakomity przepis na przekąskę na imprezę lub wykwintną kolację. Bardzo efektownie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńTatar ze śledzia to coś, czego jeszcze nie robiłam, chyba się skuszę. :)
OdpowiedzUsuń