KOTLETY Z BAKŁAŻANA

Kotlety z bakłażana 

Najlepsze warzywne kotlety 


Kotlety z bakłażana mogą spokojnie zastąpić mięsne. Serio! Są pyszne, kremowe i chrupiące. Nawet miłośnicy tradycyjnych schabowych zajadali je z apetytem. 

Kotlety z bakłażana - Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • 1-2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka panierki panko
  • 1-2 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Kotlety z bakłażana - Przepis:

Bakłażany ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 220 stop. C piekarnika. Piec około 20-30 minut. Odstawić do ostygnięcia. Po tym czasie zdjąć delikatnie skórkę, ale tak, żeby pozostawić ogonek. Następnie widelcem rozpłaszczyć bakłażana tak, aby powstał kotlet. Doprawić solą i pieprzem. Panierować w mące, rozbełtanym jajku i na koniec w mieszance panko i sera. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Odsączyć na papierowym ręczniku po usmażeniu.




Komentarze

Copyright © zacisze kuchenne