KOTLETY Z BAKŁAŻANA
Kotlety z bakłażana
Najlepsze warzywne kotlety
Kotlety z bakłażana mogą spokojnie zastąpić mięsne. Serio! Są pyszne, kremowe i chrupiące. Nawet miłośnicy tradycyjnych schabowych zajadali je z apetytem.
Kotlety z bakłażana - Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 1-2 jajka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka panierki panko
- 1-2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Kotlety z bakłażana - Przepis:
Bakłażany ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 220 stop. C piekarnika. Piec około 20-30 minut. Odstawić do ostygnięcia. Po tym czasie zdjąć delikatnie skórkę, ale tak, żeby pozostawić ogonek. Następnie widelcem rozpłaszczyć bakłażana tak, aby powstał kotlet. Doprawić solą i pieprzem. Panierować w mące, rozbełtanym jajku i na koniec w mieszance panko i sera. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Odsączyć na papierowym ręczniku po usmażeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz