ŚLIWKI PIECZONE Z SUMAKIEM I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ

Śliwki pieczone z sumakiem i skórką pomarańczową 

Pyszny i oryginalny deser 

 

Śliwki pieczone z sumakiem i skórką pomarańczową roztaczały po domu woń, która działała na wszystkie zmysły. Do tego krem kardamonowy i prażone pistacje… Wszystko to co lubię  wiem, że będę deser powtarzać. I na pewno śliwek upiekę więcej, aby wykorzystać je do labnehu czy jogurtu.

Inspirację na deser zaczerpnęłam z książki "Wegetariańska Palestyna smaki z mojego ogrodu”, autorstwa Samiego Tamimi. 

Śliwki pieczone z sumakiem i skórką pomarańczową - Składniki:

  • 8 śliwek
  • 3 strączki kardamonu
  • 1 łyżeczka sumaku
  • 3 łyżeczki miodu
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • krem:
  • 300 ml śmietany kremówki ( ja dałam połowę i 150 ml jogurtu greckiego )
  • 3 łyżeczki miodu 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 
  • 1 łyżka pistacji surowych bez łupiny do posypania

Śliwki pieczone z sumakiem i skórką pomarańczową - Przepis:

Śliwki przekroić i usunąć pestki. Ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Strączki kardamonu rozłupać i wyciągnąć ziarenka, które należy utrzeć w moździerzu. Dodać do nich skórkę z połowy pomarańczy, łyżeczkę soku z cytryny, wodę i miód. Wymieszać i polać owoce. Piec śliwki około 20 minut w 200 stop.C. Kiedy owoce były w piekarniku przygotowałam krem, ubijając śmietanę z miodem i mielonym kardamonem. Ja dodałam jeszcze jogurtu greckiego.  Uprażyłam pistacje, ale bez cukru. 

Na koniec wyłożyć śliwki na talerz, obok położyć krem i posypać go pistacjami. 

 

Komentarze

Copyright © zacisze kuchenne