Ciasto orkiszowe ze śliwkami

Ciasto orkiszowe ze śliwkami postanowiła zrobić w zdrowszej wersji. Rozeszło się równie szybko jak normalne;-) Zapach, który się roznosił po domu podczas pieczenia, uwierzcie mi był zniewalający... Na pewno będzie gościło u nas tej jesieni jeszcze nieraz. 

Robi się je niemal błyskawicznie. Jeśli macie owoce w domu, to zachęcam do wypróbowania:-)

Składniki:

ciasto:
  • 300 - 400 g mąki orkiszowej tortowej
  • 200 g masła 
  • 5-6 łyżek ksylitolu
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 800 g śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka miodu (niekoniecznie)
Przygotowanie:

Do mąki dodać ksylitol i proszek do pieczenia. Wrzucić kawałki masła, posiekać je nożem razem z mąką. Wrzucić resztę składników i zagnieść ciasto. Jeśli będzie za suche, to dodać 1 łyżkę zimnej wody. Podzielić je na pół. Jedną połowę ciasta rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki przekroić na pół, wyrzucić pestki. Ułożyć na cieście. Posypać cynamonem i ewentualnie miodem. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce i rozrzucić na cieście. Piec w 180 stop. C do zrumienienia około 1h.

 

Komentarze

  1. Bardzo lubię ciasta orkiszowe z dodatkiem owoców. W tym roku z śliwkami go jeszcze nie robiłam, więc pewnie jeszcze dzisiaj upiekę z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to ciasto pysznie wygląda. Pychota! Idealne do kawy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto. Mąka orkiszowa bardzo dobrze sprawdza się w wypiekach.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne