KOMPOT Z SUSZU
Kompot z suszu
Świąteczny napój z suszonych owoców
![]() |
Kompot z suszu u nas jest obowiązkową pozycją na wigilijnym stole. W tym roku udało mi się w większości ususzyć swoje owoce. Innowacją był dodatek tropikalnych owoców. Ale oczywiście nie są konieczne do przygotowania świątecznego napoju.
Kompot z suszu - Składniki (2–3 litry kompotu):
- 300 g suszonych jabłek
- 200 g suszonych gruszek
- 200 g suszonych śliwek
- kilka kawałków suszonego ananasa i mango
- 5-6 suszonych fig
- 100 g suszonej żurawiny
- kilka plastrów suszonych pomarańczy
- woda
- miód lub cukier
- przyprawy dla chętnych: kilka goździków, cynamon, anyż ( ja pomijam )
- sok z cytryny
Kompot z suszu - Przepis:
Zalać owoce odpowiednią porcją wody – ok. 2 litrów. Zostawić do namoczenia na minimum 30 minut. Zagotować wodę z suszonymi owocami, a następnie gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut lub dłużej. Doprawić wg potrzeby miodem i sokiem z cytryny. Dolać wody przegotowanej. Odcedzić. Owoce można zmiksować i podawać do deserów lub owsianek.





Komentarze
Prześlij komentarz