KOMPOT Z SUSZU

Kompot z suszu 

Świąteczny napój z suszonych owoców 


Kompot z suszu u nas jest obowiązkową pozycją na wigilijnym stole. W tym roku udało mi się w większości ususzyć swoje owoce. Innowacją był dodatek tropikalnych owoców. Ale oczywiście nie są konieczne do przygotowania świątecznego napoju. 

Kompot z suszu - Składniki (2–3 litry kompotu):

  • 300 g  suszonych jabłek
  • 200 g suszonych gruszek
  • 200 g suszonych śliwek
  • kilka kawałków suszonego ananasa i mango 
  • 5-6 suszonych fig 
  • 100 g suszonej żurawiny
  • kilka plastrów suszonych pomarańczy 
  • woda
  • miód lub cukier 
  • przyprawy dla chętnych: kilka goździków, cynamon, anyż ( ja pomijam )
  • sok z cytryny

Kompot z suszu - Przepis:

Zalać owoce odpowiednią porcją wody – ok. 2 litrów. Zostawić do namoczenia na minimum 30 minut. Zagotować wodę z suszonymi owocami, a następnie gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut lub dłużej. Doprawić wg potrzeby miodem i sokiem z cytryny. Dolać wody przegotowanej. Odcedzić. Owoce można zmiksować i podawać do deserów lub owsianek. 


Komentarze

Copyright © zacisze kuchenne