PIERNIKI
Pierniki
Najlepsze pierniki
Pierniki to obowiązkowy punkt przygotowywania grudniowych smakołyków świątecznych. Oczywiście nie muszę mówić, że tą część lubią zwłaszcza dzieci:-) Przepis tak naprawdę wzięty jest z receptury na piernik staropolski. Tylko ciasto nie leżakuje aż tyle czasu. Wystarczy mu 2-7 dni:-)
Pierniki -Składniki:
- 750 g mąki pszennej
- 250 g miodu
- 300 g cukru
- 125 g masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody+ 1 łyżka mleka
- 1/2 łyżeczki proszku pieczenia
- 20 g kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Lukier królewski:
- 1 białko (ok 35 g)
- 160 g cukru pudru
- 5 kropel soku z cytryny
Pierniki - Przepis:
Do
garnka włożyć masło, 1/2 cukier i miód. Całość podgrzewać na małym
ogniu do momentu aż masło i cukier się rozpuszczą. Masę odstawić do
całkowitego wystygnięcia.
Mąkę
wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, cynamonem, mielonym
goździkiem, przyprawą do piernika i całość przesiać przez sito.
Jajka ubić z pozostałą połową cukru na jasną i puszystą masę. Sodę rozpuścić w mleku i wlać do przestudzonego miodu, wymieszać.
Mąkę
wymieszać z masą miodową i ubitymi jajkami. Zagnieść ciasto i przełożyć
do miski, owinąć szczelnie folią spożywczą i postawić na blacie na
minimum 2 dni ale najlepsze są kiedy ciasto leżakuje 7 dni (po 2 dniu
wkładamy do lodówki), nabiera wtedy odpowiedniej konsystencji i
przechodzi pełnym aromatem przypraw.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół (bez termoobiegu).
Ciasto
podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować między dwoma arkuszami
papieru na grubość 5- 7 mm i wykrawać foremkami pierniczki.
Pierniczki
układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do
nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 8 min (nie dłużej).
Zdejmować z blaszki po wystudzeniu.
Jajko
wyparzyć. Samo białko wlać do misy miksera, dodać cukier puder, sok z
cytryny i na najmniejszych obrotach miksera ucierać do powstania
gładkiej i lśniącej masy lukrowej. Gdyby lukier wyszedł zbyt rzadki
można dodać cukru pudru, jeśli zbyt gęsty można do rozrobić sokiem z
cytryny.
Lukier nałożyć do worka i minimalnie uciąć róg.
Lukrować wystudzone pierniczki i pozostawić do zaschnięcia lukru.





Komentarze
Prześlij komentarz