PIERNIKI

Pierniki 

Najlepsze pierniki 

 
 

Pierniki to obowiązkowy punkt przygotowywania grudniowych smakołyków świątecznych. Oczywiście nie muszę mówić, że tą część lubią zwłaszcza dzieci:-) Przepis tak naprawdę wzięty jest z receptury na piernik staropolski. Tylko ciasto nie leżakuje aż tyle czasu. Wystarczy mu 2-7 dni:-)

Pierniki -Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
  • 250 g miodu
  • 300 g cukru
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody+ 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku pieczenia
  • 20 g kakao 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Lukier królewski:
  • 1 białko (ok 35 g)
  • 160 g cukru pudru
  • 5 kropel soku z cytryny

Pierniki - Przepis:

Do garnka włożyć masło, 1/2 cukier i miód. Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu aż masło i cukier się rozpuszczą. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia. 
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, cynamonem, mielonym goździkiem, przyprawą do piernika i całość przesiać przez sito.
Jajka ubić z pozostałą połową cukru na jasną i puszystą masę. Sodę rozpuścić w mleku i wlać do przestudzonego miodu, wymieszać.
Mąkę wymieszać z masą miodową i ubitymi jajkami. Zagnieść ciasto i przełożyć do miski, owinąć szczelnie folią spożywczą i postawić na blacie na minimum 2 dni ale najlepsze są kiedy ciasto leżakuje 7 dni (po 2 dniu wkładamy do lodówki), nabiera wtedy odpowiedniej konsystencji i przechodzi pełnym aromatem przypraw.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół (bez termoobiegu).
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na grubość 5- 7 mm i wykrawać foremkami pierniczki.
Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 8 min (nie dłużej).

Zdejmować z blaszki po wystudzeniu.

Jajko wyparzyć. Samo białko wlać do misy miksera, dodać cukier puder, sok z cytryny i na najmniejszych obrotach miksera ucierać do powstania gładkiej i lśniącej masy lukrowej. Gdyby lukier wyszedł zbyt rzadki można dodać cukru pudru, jeśli zbyt gęsty można do rozrobić sokiem z cytryny.
Lukier nałożyć do worka i minimalnie uciąć róg.
Lukrować wystudzone pierniczki i pozostawić do zaschnięcia lukru.


Komentarze

Copyright © zacisze kuchenne