Naleśniki po chłopsku w sosie z leśnych grzybów




      Najczęściej robię te naleśniki wtedy jak zostaje mi farsz z pierogów. Tak też było tym razem. Wcześniej zrobiłam pieczone pierogi . Narobiłam nadzienia jak dla pułku wojska i musiałam coś z nim zrobić. Czasami zamrażam, ale teraz przerobiłam na naleśniki z sosem grzybowym. Miałam jeszcze od jesieni zamrożone, obgotowane podgrzybki, które doskonale się do tego nadały.
      
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody
  • 2 jajka
  • 2oo g  mąki
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli i cukru
Farsz:
  • około 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 25 dkg sera białego
  • pęczek koperku (  w tym przypadku, ale można dodać podsmażoną cebulkę jak do farszu na  klasyczne pierogi ruskie)
  • sól, pieprz
 Sos grzybowy:

  • 0,5 kg obgotowanych leśnych grzybów,
  • cebula,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz.
Składniki na ciasto wymieszać i usmażyć naleśniki. Ziemniaki jeszcze ciepłe pognieść, dodać pokruszony ser i koperek. Doprawić do smaku. Farsz rozsmarować na placki i zwinąć w chusteczkę.  Zabrać się za przygotowanie sosu. Podsmażyć na oliwie cebulkę, gdy się zeszkli dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. Zalać śmietaną, poddusić do zredukowani płynu. Podsmażyć naleśniki z dwu stron, polać sosem grzybowym. I gotowe:-).
Można również ułożyć naleśniki w naczyniu do zapiekania, polać sosem i posypać serem żółtym i zapiec w piekarniku.



Zgłoszone do akcji:

Naleśnikowa Sobota 2

Komentarze

Copyright © zacisze kuchenne