Pierogi na kefirze z kapustą i grzybami





W tym roku postanowiłam najeść się pierogami z kapustą i grzybami wcześniej, nie czekając z tym aż do Wigilii. Zazwyczaj na kolacji poprzedzającej Boże Narodzenie jest tyle pyszności, że pierogów raptem zje się 2, 3 sztuki... A reszta, która zostaje zarezerwowana jest na następny dzień głównie dla dzieci;-). Dzisiaj mieliśmy ucztę...:-)

Składniki:

Ciasto na kefirze jest tutaj.
   

Farsz:
  • Kapusta kiszona (0,5 kg lub wg uznania),
  • 30 g suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • olej, masło
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:


Kapustę obgotować w wodzie i wystudzić. Grzyby dzień wcześniej namoczyć, następnie ugotować. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, posolić, dodać masło. Kapustę posiekać drobno, dodać pokrojone grzyby i podsmażoną cebulkę. Doprawić solą i pieprzem. Z ciasta wycinać krążki szklanką, formować pierogi. Obgotować w osolonej wodzie.Podawać z cebulką podsmażoną na oleju i maśle.







Komentarze

  1. Przepyszne!
    Bardzo podoba mi się ciasto.
    Koniecznie muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber spróbuj koniecznie, z kefiru jest jak dla mnie najlepsze. Można użyć też maślanki czy jogurtu.

      Usuń
  2. Marzenko, pięknie wyglądają:)
    W naszym rodzinnym gronie specjalistką od pierogów jest Mama:)
    W tym roku też obiecała nam obiad przed Wigilią z samych pierogów, bo też ubolewamy, że zawsze mało miejsca na nie później jest:)))

    Buziaki Kochana!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś specjalistką od pierogów była moja babcia, a tyeraz ja tylko robię:-) Buziaki:-))

      Usuń
  3. pierogi na kefirze? ciekawe!
    ale ja uwielbiam każde :p a te wigilijne najbardziej.. czekam na nie cały rok!

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za odwiedziny na moim blogu, poproszę o przepis na sos pomidorowy do steków z tuńczyka, chętnie wypróbuję oraz może jakieś wskazówki do przygotowania naprawdę dobrych steków z tuńczyka, nie mam doświadczenia, a chętnie dowiem się czegoś więcej Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi smaku narobiłaś;)

    Zapraszam na Candy u mnie : http://recenzje-kiti.blogspot.com/2012/12/rozdanie-na-dobry-poczatek.html

    OdpowiedzUsuń
  6. pychota:) też będę lepić choćby ze 2 sztuki zjeść:) dobre i to.
    na kefirze nie próbowałam, ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem wielką fanka takich pierogów, u mnie z mięsem, a jutro z kapucha :)
    A z kefirem to nie prubowałam.

    OdpowiedzUsuń
  8. NO pomerdało mi się nie ten post wstawiłam bo miałam najpierw z mięsem wstawić, ale już nie ważne :)
    O jakiej odmianie mówisz?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale bym zjadła takiego pierożka :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale mi smaku narobiłaś :D
    Superkowo wyglądają, na Święta jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ano:-) Musiałam już teraz zrobić i się najeść...:-)

      Usuń
  11. Narobiłaś mi ochoty na pierogi z kapustą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hela nic straconego:-)A jakby co to mi zostało jeszcze kilka:-)

      Usuń
  12. ja na maslance ty na kefirze ale najważniejsze ze wychodza idealne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda, są idealne i takie plastyczne:-)

      Usuń
  13. oj zrobię sobie takie jeszcze przed wigilią ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. No ja tez bede robic niedlugo. Pierwsze sie nie doczekaly nawet zdjecia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to już masz je za sobą:-) Powodzenia z druga porcją. Ja już dopiero na Wigilię:-)

      Usuń
  15. ciekawie z tym kefirem. a farsz - kapusta i grzyby - najlepszy na świecie! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeśli jest danie , które uwielbiam jeść , a nie lubię go gotować - to są to właśnie pierogi :|
    Twoje wyglądają wspaniale i smakowicie...
    Powiedz mi - w przepisie na ciasto są 2 duże kefiry - przez duży - rozumiesz kefir 0,5 l ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duże to po 400 ml, ale też zależy od mąki, warto mieć więcej mąki i kefiru. Zawsze można dorobić jakby farszu zostało:-)

      Usuń
  17. A powiedz mi kochana co tak właściwie daje ten kefirek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są mięciutkie i bardzo smaczne. Ciasto jest bardzo plastyczne, nie rozkleja się wcale, bardzo łatwo się wyrabia, sama przyjemność...Spróbuj tego, a już nie będziesz chciała innego:-) Zobacz wyżej Bernadeta pisze o maślance, u niej też znajdziesz podobne. Można z maślanką, kefirem, jogurtem:-)

      Usuń
    2. Ja już wczoraj z ciekawością oglądałam Twoje przepisy na ciasto pierogowe i nawet dzisiaj o tym pamiętałam, ale trochę bałam się jak zareaguje kefir na mąkę razową. Przede mną jednak jeszcze wyrób pierożków świątecznych ( myślę o nadzieniu z soczewicy zielonej ) więc spróbuję z kefirem :)

      Usuń
  18. a to te Twoje słynne pierogi z kefirem? a mogą być z kwaśnym mlekiem? chcę zaraz spróbować, a mam mleko..:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopiero teraz przeczytałam, myślę, że na pewno może być kwaśne mleko:-)

      Usuń
  19. wyglądają doskonale i jestem pewna, że smakują tak jak powinny smakować
    pysznie pysznie pysznie ..... oj zjadłabym cały talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Odpowiedzi
    1. Nakarmiłam 15 osób w tym dniu i każdy się najadł:-)

      Usuń
  21. U mnie, klejenie pierów dopiero przede mną. w tym roku z niczym nie moge sie wyyrobić!

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, ogólnie mam takie tyły przez chorobę, a teraz przez egzamin. Dopiero od wtorku tak naprawdę zabieram się za przygotowania. Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  22. Świetne pierożki aż jeść się chce.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  23. W tym roku na wigilijnym stole postawię pierogi wg, Twojego przepisu. WESOŁYCH ŚWIĄT :)
    Izabelas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło. I mam nadzieję, że będą smakowały :-) Izabelas, Tobie również życzę Wesołych Świąt:-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne