Kaczka orientalna z kapustą pak choi

 



Przy zrobieniu tej kaczki posiłkowałam się przepisem Konrada Birka. Po modyfikacjach oryginału powstało smaczne danie orientalne. Najczęściej do chińszczyzny używałam kurczaka lub wieprzowiny, ale powiem nieskromnie, że kaczuszka wyszła znakomicie:-))

Składniki:
  • 2 piesi z kaczki,
  • 2 kapustki pak choi,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka czerwona, 
  • garść grzybów mun,
  • kiełki soi,
  • 2 łyżki oleju arachidowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 posiekana papryczka chilli,
  • posiekana dymka,
  • sos sojowy,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
marynata:
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka oleju arachidowego,
  • pół łyżeczki świeżego imbiru i sambal oelek,
  • 0,5 łyżki miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego.
Przygotowanie:

Wymieszać składniki marynaty i włożyć na 2h piersi z kaczki, ponacinać wcześniej skórę ukośnie. Po tym czasie podsmażyć mięso, bez oleju, z dwóch stron, zaczynając od strony ze skórą. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut.


Namoczyć grzyby, warzywa pokroić w słupki. 


Na oleju podsmażyć cebulę, czosnek, chilli, marchew, grzyby. Następnie dodać pak choi i kiełki sojowe.


Doprawić do smaku. Kaczkę pokroić w paski, wymieszać z warzywami, podlać wodą i sosem sojowym. Mąkę rozprowadzić w pół szklanki wody. Powoli dolewając i mieszając do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Można również użyć gotowej mieszanki warzywnej do potraw chińskich, jeśli mamy mało czasu.


Komentarze

  1. Marzenka, a skąd wiesz, że to była kaczka a nie kaczor hi hi :)

    W każdym razie "kacze mięso" jest bardzo dobre, tylko moja mama mnie do niego skutecznie zraziła. Ale pracuję nad tym, może kiedyś....

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego nikt nie wie;-) Kasiu, a do kaczki spróbuj się przekonać, bo warto:-) Ja tak miałam z jagnięciną.

      Usuń
  2. ciekawa jestem tego smaku, nigdy nie jadłam kaczki podanej w ten sposób, a wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel polecam, zwłaszcza jeśli lubisz mięso z kaczki:-)

      Usuń
  3. super Marzenko, gdzie kupiłas taką kapustę?
    ma piersi kaczki w zamrażarce ... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Gosiu, u nas w warzywniaku. W macro też widziałam.

      Usuń
  4. Już wiem, ja miałam no to ochotę właśnie! a zrobiłam indyka:) Twoja chińszczyzna wygląda perfekcyjnie! Następnym razem sięgam po Twój przepis. Mniaaaam!

    OdpowiedzUsuń
  5. ojoj jaka apetyczna:) z pewnością przymierzę się do takiej kaczusie, bo ostatnio lubię z nia experymentować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie też ostatnio wzięło mnie na kaczkę:-)

      Usuń
  6. Nie mam w lodówce kaczuchy , ani świeżej kapusty pak choi ... mam wołowinę i mrożonkę pt " chińska mieszanka warzyw" ... dziś pójdę ta drogą na skróty ... ale weekendowo zainspirowana Twoimi zdjęciami spróbuję przygotować prawdziwe chińskie danie - takie jak Twoje :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do spróbowania:-) Pozdrawiam Aniu:-)

      Usuń
  7. Wygląda przepysznie, choć ja nie jadam kaczki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam wszelkiego rodzaju chińskie jedzenie, a z kaczką też muszę poeksperymentować, bo bosko się prezentuje u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był mój pierwszy raz z kaczką w wersji orientalnej, ale jadłam u Chińczyka i bardzo mi smakowała, dlatego się skusiłam:-)

      Usuń
  9. fanstastycznie przyrządzona! już same piersi w marynacie wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie widzialam jeszcze tej kapustki, a jest taka śliczna ;) pysznie i orientalnie u Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, ślicznie dziękuję:-) Miłego wypoczynku!:-)

      Usuń
  11. Chińskiego z kaczką jeszcze nie jadłam, ale u Ciebie wygląda strasznie zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elexis, jest smaczna, zachęcam do spróbowania:-)

      Usuń
  12. Kaczka po chińsku to jest to! I na słodko i na ostro ale po chińsku. Zamarzyłam....

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię chińskie dania, a Twoja kaczka wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ależ zjadłabym taką kaczuszkę... świetnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda jak należy!! Ja kaczuchę wybieram, nie kurczaka - zdecydowanie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Pychota.Największy problem mam z dostaniem w Polsce kapusty Pak Choi którą uwielbiam.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. witam, czy suszonych grzybow mun nie trzeba podgotowac ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy je namoczyć, podgotują się już w sosie.

      Usuń
    2. dziękuję za odp.
      Kaczka wyszła przepyszna ;)
      Pozdrawiam Agata

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę:-) I pozdrawiam:-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne