Brownie



W zeszłym tygodniu moja córka  przyszła ze szkoły z informacją, że będzie piekła ciasto...Szok był duży, bo to Jej się nie zdarza. Ale myślę sobie: ok. I wiecie co, to było jedno z najlepszych ciast jakie jadłam.  Jej koleżanka przyniosła,  poczęstowała, no i dała przepis. 
Potem poszperałam, bo nigdy brownie nie robiłam i nie jadłam, że ten sam przepis wzbogacony orzechami podaje Agnieszka Kręglicka. Najfajniejsze jest to, dla zachęty, że robi się je błyskawicznie i piecze tylko 20 minut. Pewnie wykorzystam ten fakt w razie nalotu niespodziewanych gości. No i młodą do kuchni zagonię;-)


Składniki:

  • 2 tabliczki  gorzkiej czekolady,
  • 1 kostka  masła,
  • 100 g mąki,
  • 300 g cukru,
  • 6 jajek.
Przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Przestudzić. Jajka ubić, stopniowo dodając cukier i mąkę. Do masy wlewać powoli czekoladę.
Spód blachy wielkości 30x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18 - 20 minut ( tak jest w oryginale)

Uwaga ( jeśli chcecie, żeby było wysokie ciasto i bardziej lejące , to proponuję wziąć mniejszą blaszkę - tak jak na zdjęciu) 


Komentarze

  1. mmm.. poranna dawka słodyczy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam każde brownies!
    I najlepsze jest w nim to,że robi się tak szybko.
    Poproszę duży kawałek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłam zaskoczona tym czasem;-) Proszę bardzo:-)

      Usuń
  3. chrupiąca skorupka, miękki środek, to jest to.

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne, jestem wielką fanką brownie. Młoda ma dryg:) Marzenka i powiedz, że wszystko dobrze się skończyło...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wszystko dobrze się skończyło:-)

      Usuń
    2. Powiem Jej to, dziękuję w imieniu Młodej:-)

      Usuń
  5. Aż żałuję, że nie lubię czekoladowych ciast, bo wygląda pysznie :) Jeszcze Cię młoda w kuchni przegoni ;) uważaj :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A niech przegoni:-)) Szkoda, że nie lubisz, możesz żałować:-)

      Usuń
  6. Jeszcze nie jadłam, ale wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wypiek rewelacja i bardzo udana kompozycja z ta piekna łyżeczką bursztynową!

    OdpowiedzUsuń
  8. Boskie! Mogę do Ciebie na kawałek?

    OdpowiedzUsuń
  9. cudownie chrupkie na zewnątrz i genialnie mokre w środku:D widzę, że dokładnie takie jest twoje brownie! jak dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto mocno czekoladowe zawsze zwycięża z moim rozsądkiem i silną wola ... nie umiem się mu oprzeć :)Młoda ma talent po Tobie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda pysznie, choć ja za brownie nie przepadam, ale moi domownicy by mnie po rękach całowali:P
    Ps. akcja "gotowanie za głosowanie" już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuję, tym bardziej skoro nie przepadasz;-)

      Usuń
  12. solidna porcja czekoladowych smaków!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, można zjeść tylko malutki kawałeczek, ale coś potem ciągnie, żeby jeszcze...;-)

      Usuń
  13. Genialne, nie dość że lista składników krótka to jeszcze ekspresowo się robi. I wyszło fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ciasto faktycznie minimalistyczne zarówno w składnikach jak i wykonaniu:-)

      Usuń
  14. Dokładnie to samo brownie wg. Agnieszki Kręglickiej mam w swoim blogu - jest pycha! Ile lat ma Córcia? Mój 10letni syn też się garnie do kuchni.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja ma 15, ale wcześniej też bardziej się garnęła, a teraz sporadycznie:-)

      Usuń
  15. Cieszy mnie gdy czytam, że kolejna latorośl garnie się do kuchni:-), dzieciaki są takie zdolne:-). Ogromne gratulacje dla córki bo brownie pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję, za bardzo się właśnie nie garnie. Kiedyś bardziej;-)

      Usuń
  16. świetny, prosty przepis, pomysł i ciasto gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Niesamowicie proste. to fakt. Tylko kilka produktów...Lubię takie przepisy. Bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie ma opcji, wpraszam się do Ciebie na kawałek tej czekoladowości :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja juz wyprobowalam i polecam ! jest przepyszne :) czekam na kolejne pomysly kuchenne :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja mam podobny przepis, ale ciasto wlewam do kokilek i jak potrzyma się je ciut krócej w piekarniku to wychodzą przepyszne suflety czekoladowe jeszcze płynne w środku! Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Po prostu świetne ciacho! i taka łatwizna !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  22. Brownie wyszło idealnie, wzorcowe, można powiedzieć. :) A jaki śliczny widelczyk!

    OdpowiedzUsuń
  23. aż wstyd się przyznać ale nigdy nie robiłam
    może uda mi się w weekend
    super wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  24. Weszłam, by sobie przepisać przepis na to czekoladowe ciasto. Mam ochotę je upiec i zjeść oczywiście. Przy okazji przywitam się bo dawno się nie witałam;) Co nie znaczy, że tu nie zaglądam.
    Dzień dobry:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne