ZUPA GULASZOWA

Zupa gulaszowa

Mięsna zupa - danie jednogarnkowe


Zupa gulaszowa - pyszna, rozgrzewająca, pachnąca, sycąca, aromatyczna, kolorowa, pobudzająca.... Mogłabym tak bez końca. Uwielbiam zupę gulaszową. A ta jest wyjątkowa. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza 2 dodatkom: ogórkom kiszonym i zalewie z papryki konserwowej. Ten smak wypracowywałam przez kilka lat. Kiedyś na babskiej imprezie koleżanka podała nam zupę gulaszową, dociekałam co tam jest takiego, że smakuje inaczej. Okazało się, że właśnie zalewa octowa. Sama dodałam jeszcze ogórki kiszone i osiągnęłam smak idealny. Już nie eksperymentuję...;-)  Polecam!

Składniki:

  • 80 dkg - 1 kg wołowiny bez kości
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • kilka ziemniaków
  • 3-4 małe ogórki kiszone
  • zalewa z papryki konserwowej ( ale tylko płyn)
  • olej rzepakowy
  • 0,5 paczki papryki słodkiej 
  • papryka ostra i pieprz czarny 
  • sól
  • mąka do obtoczenia mięsa (można pominąć)

Przygotowanie:

Mięso pokroić w słupki lub kostkę. Obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wsypać pół paczki słodkiej papryki i podsmażyć do zeszklenia. Dodać do mięsa, zalać wodą, aby przykryła mięso. Gotować, żeby  mięso zmiękło. W tym czasie pokroić paprykę  w słupki. Podsmażyć i dodać do zupy. Paprykę obrałam ze skórki.

Można już doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać ziemniaki pokrojone w słupki. Kiedy ziemniaki już są miękkie, dodać ogórki kiszone (również słupki). Oczywiście w trakcie gotowania dolewać sukcesywnie wodę, która wyparowała podczas gotowania. Na końcu wlać zalewę octową ze słoika z papryka konserwową. Doprawić do smaku i podawać z pieczywem. 


 







Komentarze

  1. Marzenko, dzisiaj tez robię gulasz - za dwa dni będzie zupa gulaszowa:) Idealna na zimowe popołudnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli gulaszowo u Ciebie na całego:-) Pozdrowionka Gosiu:-)

      Usuń
  2. o Mój Boże, chyba wiem już co zrobię na weekend:)
    Buziaki Marzenko!:**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I pochwal się koniecznie:-) Pozdrowionka cieplutkie:-)

      Usuń
  3. Gulaszowa to moja ulubiona zimowa zupa :)
    Nie dodawałam do niej nic octowego ani ogórków. Trzeba spróbować w takim razie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I daj znać jak Ci smakowało z tymi dodatkami;-)

      Usuń
  4. Idealne danie "jednogarnkowe" ...

    OdpowiedzUsuń
  5. prawie poczułam jej pyszny zapach tutaj, mniaam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie dodawałam ogórków. ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  7. od dawna taka zupka za mną chodzi:) pychota

    OdpowiedzUsuń
  8. Gulaszowa to jedna z najfantastyczniejszych zup na okres jesienno-zimowy. Ciekawy pomysł z tymi ogórkami i zalewą z papryki. Musza naparwdę fajnie wpływać na smak całości.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha, bardzo lubię, szczególnie sprawdza się gdy zimno :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tę zupę robię albo zimą albo jesienią jak dużo jest papryki:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  10. Bardzo podoba mi się ta zupa, czuje, że smakuje świetnie ;) sądzę, że na pewno ją zrobię :) pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z pewnością była przepyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  12. konkretna zupka :) dodanie ogórków kiszonych do gulaszowej zdecydowanie do zapamiętania

    OdpowiedzUsuń
  13. lubię gotować takie zupy! aromat rozchodzi się po całym domu:) świetna!

    OdpowiedzUsuń
  14. I love this soup !!!:) we have it in Czech republic too :)
    Come and visit me and maybe follow ?:)
    www.olivains.com

    OdpowiedzUsuń
  15. dawno nie jadałam zupy gulaszowej. Szkoda, że nawet polizanie monitora nie przyniosło by pożądanego skutku :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, trzeba było mówić, podrzuciłabym miseczke. Kuzynka dzisiaj przyjeżdża, a studiuje w Poznaniu:-)

      Usuń
  16. Pyszności serwujesz!
    Przysiadam się do stołu...

    OdpowiedzUsuń
  17. Aż trudno uwierzyć, że nigdy nie gotowałam gulaszowej:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja podobnie jak Ewa gulaszowej nie tylko nie gotowałam ale i nie jadłam nigdy :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja też nigdy nie jadłam gulaszowej, ale czuje, że baardzo by mi posmakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dodatek ogórków kiszonych jest genialny!
    Sama tak robię:)

    OdpowiedzUsuń
  21. wygląda pysznie, konkretna sycąca zupa!

    OdpowiedzUsuń
  22. Muszę ją zrobić, niezła z Ciebie kombinatorka - kto by pomyślał, ze zalewa octowa dobrze zrobi zupie - chemik chyba tylko..:) Pierwszy raz widzę i słyszę też o obieraniu papryki ze skórki - to niewątpliwie dobry pomysł!!

    OdpowiedzUsuń
  23. dzisiaj wypróbuję Twoje ciekawe dodatki...

    OdpowiedzUsuń
  24. Takie tam gadanie ; ja zrobię , musi być pyszna, na taki przepis czekałam itd. Niech ktoś coś napisze jak zrobił i zjadł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bardzo proszę o ocenę :-)

      Usuń
    2. Ja zrobiłam i zjadłam :) w smaku wyszła naprawdę super, ale niestety niedokładnie obrałam paprykę i pływały skórki. Dodatkowo doprawiłam liściem laurowym i zielem angielskim :) Dziekuję za fajny przepis. Na pewno ugotuję ponownie bliżej zimy :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne