Farfalle zapiekane z kurkami i gorgonzolą



Kolejna odsłona kurek. Tym razem z makaronem, zapiekane w misce silikonowej Steam Roaster w sosie z gorgonzolą. Miałam okazję przetestować to niezwykłe naczynie żaroodporne dzięki sklepowi Rossi. Jest to propozycja hiszpańskiej marki Lekue. 
Powiem Wam, że jestem bardzo mile zaskoczona jakością produktu. Bardzo elastyczne, wygodne. Można  przygotować mięsa, ryby i warzywa zamykając naczynie lub zapiekać w otwartym pociągając za uchwyt, który ekspresowo się otwiera. Zamknięcie również ułatwia przenoszenie go do piekarnika bez obawy, że wylejemy jego zawartość jak też podanie do stołu. Co więcej - danie można spokojnie w nim zaserwować  w plenerze, bo wygląda niezwykle efektownie, zwłaszcza jak każdy sam może je sobie otworzyć. Dzięki gładkiej powierzchni o właściwościach nieprzywierających, łatwo można danie wyłożyć na talerz jak również utrzymać  naczynie w czystości. Naprawdę polecam. I pewne jest, że będę korzystać z tej magicznej miski jeszcze nie raz :-).


A sam makaron wyszedł pyszny. Przepis szybki, jego sporządzenie sprowadza się do kilkunastu minut przygotowania w czasie gotowania farfalle i włożenia na 15 minut do piekarnika.



Składniki (na 2 osoby):
  • 250 g makaronu farfalle,
  • kurek im więcej tym lepiej,
  • 100 g gorgonzoli,
  • 50 ml śmietany 18% tł.,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • parmezan do posypania,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W tym czasie przygotować sos. Oczyszczone kurki wrzucić na roztopione masło, chwilę poddusić, dodać gorgonzolę, śmietanę, natkę pietruszki i przyprawy. 


Wymieszać z makaronem. Posypać parmezanem. Zapiekać 15 minut do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.




Osobno podać parmezan, żeby każdy mógł sobie zetrzeć bezpośrednio na potrawę, natkę pietruszki i inne dodatki wg uznania.



W sklepie Rossi możecie kupić  więcej produktów firmy Lekue. Myślę, że warto!

Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej








Komentarze

  1. I znowu pyszności u Ciebie!:-) Kurki z gorgonzolą świetna sprawa, a do tego mój ulubiony kształt makaronu.........

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-) Też najbardziej chyba lubimy ten rodzaj makaronu:-)

      Usuń
  2. No i jestem stracona dla tego przepisu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. makarony uwielbiam, praktycznie z każdym sosem mogłabym je jeść codziennie:)
    a takie naczynie widzę pierwszy raz, super sprawa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak mój M.;-) A naczynie naprawdę bomba:-)

      Usuń
  4. Pyszne danie!
    Makaron i kurki mogłabym jeść pasjami.
    Miłego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I Tobie miłego Amber:-) Co do kurek to podzielam Twoje preferencje:-)

      Usuń
  5. Kurkowe pyszności! Do lasu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajna ta miseczka!! że już nie wspomnę o jej wnętrzu bo musiało smakować obłędnie!! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, smakowało:-) A miska faktycznie jest super!

      Usuń
  7. Znów kurki - dzięki Tobie mą głowę zdominowała myśl udania się na targ i przygotowania ukochanej kurkowej jajecznicy. Makaron cudowny, ciekawa jestem połączenia z gorgonzolą. uściski!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz u nas pada, więc jest nadzieja, że jeszcze ciągle będą:-) Uściski!

      Usuń
  8. no danie wygląda super apetycznie, uwielbiam i kurki i gorgonzolę, ale to naczynie mnie absolutnie zachwyciło!!!! i zapragnęłam mieć je u siebie

    OdpowiedzUsuń
  9. ale bajerancka ta misko-forma do zapiekania
    o makaronie nie wspomnę, u Ciebie zawsze jest pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Naczynie wygląda na bardzo praktyczne. Uwielbiam kurki!

    OdpowiedzUsuń
  11. wpadam na te smaczne przysmaki grillowe:)

    OdpowiedzUsuń
  12. jejku, kurki :) ale bym zjadła :) a naczynie wspaniałe, nie spotkałam się jeszcze z taką formą :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajna micha. Gdzie ty tyle kurek dorwałaś, bo u mnie jeszcze strasznie drogie. Ale nas tutaj kusisz tym makaronem z kurkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Marzenko,
    Ta miska Lekue jest MEGA! Muszę sobie taką sprawić, bo widzę, że ma wiele praktycznych zastosowań. A kurki to już w ogóle pełny odlot. U mnie jeszcze ich nie widziałam w tym roku :-(

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajna ta miska, nie widziałam jeszcze takiej, a makaron musiał być pyszny, moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super miska :) Super danie no i w ogole bardzo smczny blog:) Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Miska potęguje mistrzowskie danie, uwielbiam kurki i farfale, połączenie smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  18. Jestem pod wrażeniem...szkoda, że "oczami można jeść" ale nie można spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jest gorngozola, jest impreza :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  20. No wiesz... U nas kurki po okolo 40 funtow za kilogram, czyli jakies dwie stowy. Chyba sobie tylko popatrze. :)

    OdpowiedzUsuń
  21. To jeden z moich ulubionych makaronów:)
    Dlaczego nie ma u mnie kurek??

    OdpowiedzUsuń
  22. Makaron z kurkami? Coś w moim guście kulinarnym :) A naczynie do zapiekania - bardzo sprytne!

    OdpowiedzUsuń
  23. Makaronik ja dla mnie IDEALNY! Kurki wprost uwielbiam, są idealne w smaku, lekko chrupiące... Naczynko od rossi.pl wydaje się być bardzo ciekawe :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  24. A ja jeszcze tutaj kurek nie widziałam ... a tak lubię...
    Przepis warty zapisania i wypróbowanie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Marzena, genialna jest ta misa! ja jestem makaroniara i już widzę milion zastosowań dla niej :)
    a na makaron to bym się do Ciebie chętnie wprosiła - szkoda, że tak daleko mieszkamy :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Super ta miska!! Pierwszy raz w życiu widzę coś takiego! I taki makaron rewelacyjny też bym teraz zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ale piękne to naczynie! Jak taka torebunia ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Makaron i grzyby :) to polaczenie idealne. Wprost niebianskie ( jak dla mnie oczywiscie)Ale mnie zaintrygowala ta silikonowa miska! Boska jest :)

    OdpowiedzUsuń
  29. To naczynie zielone jakie czaderskie! No bomba po prostu!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne