Halibut z avocado i tagliatelle cukiniowo - marchewkowym
Tak jak obiecałam przy puree teraz prezentuję Wam dodatek do nich. Choć to raczej ziemniaczki były dodatkiem do wspaniałej rybki. Niebanalny składnik, jakim jest avocado, współgrał z delikatnym białym mięsem halibuta. A tagliatelle cukiniowo-marchewkowe pięknie dopełniło całe danie. Uwierzcie mi na słowo - była to uczta nie tylko dla podniebienia:-)
Inspiracją był przepis na rybę Roberta Sowy.
Składniki:
- tusza halibuta,
- 2 avocado,
- kilka suszonych pomidorów w oleju,
- 1 cytryna,
- 100 g sera lazur,
- 1 łyżka masła
- ml 200 śmietany kremówki
- 1-2 szalotki,
- 50 - 100 ml białego wina,
- sól i pieprz biały lub cytrynowy,
tagliatelle warzywne:
- 2 marchewki,
- 2 małe cukinie,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz i ulubione zioła
Przygotowanie:
Oczyszczoną i umytą tuszę halibuta pokroić w dzwonka, przyprawić i zamarynować w oleju z pomidorów. Awokado obrać, pokroić w plastry i
skropić sokiem z cytryny. Pokrojoną w kostkę szalotkę podsmażyć na maśle,
dodać ser , białe wino i śmietanę. Wszystko dusić do momentu
uzyskania gęstego sosu, a następnie doprawić do smaku solą
i białym pieprzem.
Rybę ułożyć na blasze i piec 20 minut w temperaturze 180ºC. Na 5 minut przed końcem pieczenia na halibucie ułożyć skropione sosem z sera Lazur plastry awokado i suszone pomidory pokrojone w paski.
Marchewkę i cukinię umyć, pokroić wzdłuż nożykiem do warzyw. Na rozgrzanej patelni z masłem wrzucić najpierw marchewkę, a po chwili cukinię, doprawić. Podsmażyć, ale niedługo, żeby wstążki warzywne były chrupiące.
Rybę ułożyć na blasze i piec 20 minut w temperaturze 180ºC. Na 5 minut przed końcem pieczenia na halibucie ułożyć skropione sosem z sera Lazur plastry awokado i suszone pomidory pokrojone w paski.
Marchewkę i cukinię umyć, pokroić wzdłuż nożykiem do warzyw. Na rozgrzanej patelni z masłem wrzucić najpierw marchewkę, a po chwili cukinię, doprawić. Podsmażyć, ale niedługo, żeby wstążki warzywne były chrupiące.
Rybę układać na puree ziemniaczanym, obok nałożyć tagliatelle warzywne.
Bajeczna rybka! Pięknie przygotowana! Miłej soboty!
OdpowiedzUsuńKamilko, dzięki:-) Miłej niedzieli, a sobota była super:-)
UsuńJak to przepieknie wyglada !!! ...Marzena , jestes MISTRZYNIA ! :) i te kolory ... mniam!...
OdpowiedzUsuń:-)) i dla oczu i dla brzucha:-)
UsuńJak tylko zobaczyłam Twój wpis pomyślałam : kolejny niebanalny przepis i do tego zdjęcie przecudnej urody jak zawsze :-)
OdpowiedzUsuńSuper wykonanie. Serdeczności.
Aniu, dziękuję :-) To bardzo miłe:-)
UsuńPrzepysznie wygląda, choć ja za rybkami nie przepadam:)
OdpowiedzUsuńŻadnej rybki nie jadasz?
Usuńnigdy ryby z awokado jeszcze nie robiłam :) musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńWg mnie połączenie bardzo udane:-)
UsuńBardzo wykwintnie :)
OdpowiedzUsuńDzięki:-)
UsuńPyszne danie!
OdpowiedzUsuńPrzysiadam się Marzenko...
Amber, zapraszam...:-)
Usuńjak pięknie, aż szkoda naruszyć :) cudnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuńależ ta ryba musi być pyszna ;)
OdpowiedzUsuńByła, była:-)
UsuńW mojej subiektywnej opinii zbyt dużo smaków, jak na rybę, ale podkreślam jeszcze raz, że to opinia subiektywna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Nic nie było przesadzone, ale oczywiście ja nie jestem obiektywna;-)) Pozdrawiam serdecznie:-)
UsuńDanie na wypasie. Zapowiada się przesmakowicie :-).
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ten przepis i to że ten dodatek to ryba :))
OdpowiedzUsuńPysznie całość wygląda. Moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńHalibut, o taaak!!
OdpowiedzUsuńWierzę na słowo, choć nie powiem, wolałabym spróbować;)
OdpowiedzUsuńAle królewska uczta :) !
OdpowiedzUsuńAleż to kolorowe! Piękne!
OdpowiedzUsuń