Dżem rabarbarowo-pomarańczowy
Napisałam wcześniej, że szparagi, szpinak no i rabarbar...Czyli dzisiaj będzie rabarbarowo oczywiście:-) Zrobiłam na próbę, ale na tym się na pewno nie skończy, bo pysznie wyszło. Z camembertem smakuje tak jak powinno smakować...czyli idealnie;-)
Składniki:
- 50 dkg rabarbaru,
- 1 pomarańcza,
- 0,5 łyżeczki imbiru w proszku,
- 20 dkg cukru.
Rabarbar obrać i pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem i smażyć na małym ogniu. Pomarańczę wyszorować, zmiksować razem ze skórką. Dodać do rabarbaru. Razem smażyć do momentu całkowitego rozpadu owoców - około 1h. Odstawić. Na drugi dzień znowu podgrzewać około 1 h dodając imbir. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i odwrócić dnem do góry. Jeśli słoiczki mają być przechowywane dłużej najlepiej wtedy pasteryzować.
Mniam, z serkiem mówisz :) Pychota!
OdpowiedzUsuńSuper smaki:)
OdpowiedzUsuńmusi smakować wybornie:) biorę go do mojego serka;)
OdpowiedzUsuńRobię :-)
OdpowiedzUsuńDaj znać czy smakował:-)!
Usuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńJa też ostatnio wypróbowałam rabarbar do sera:)
OdpowiedzUsuńByło pysznie!
A tę pomarańczę to tak zupełnie w całości miksować,
bez pozbywania się tych białych błon?
Pokroiłam na ćwiartki razem ze skórką, w ogóle jej nie obierałam;-)
UsuńRabarbar do deski serowej to jest to. W zeszłym roku odczarowywałam w ten sposób znienawidzony w dzieciństwie rabarbar. Chętnie podkradnę przepis i wypróbuję twoją wersję rabarbaru.
OdpowiedzUsuńI mam nadzieję, że nadal będzie odczarowany;-)
UsuńAch, idealne połączenie:-)
OdpowiedzUsuńOoo... moje smaki, super pomysł! Gosia Ostrowska
OdpowiedzUsuńale kuszący ten Twój dżemik! piękny kolor:)
OdpowiedzUsuńAle nas naszła ochota na taki dżem. Jutro lecimy na rynek po rabarbar :)
OdpowiedzUsuńI napiszcie jak Wam smakował:-)
UsuńHehe, a ja zrobiłam mus z podobnych składników do ciasta! świetny ten dżem!
OdpowiedzUsuńSuperowo wymyśliłaś ten dżemik, musi mieć słodko-kwaśny smak...taki uwielbiam :))
OdpowiedzUsuńDżemik pyszny :) uwielbiam przetwory z rabarbaru! Do serka musiał smakować idealnie!
OdpowiedzUsuńObłędny smak:)
OdpowiedzUsuńnie jadłam nigdy dżemu z rabarbaru, ciekawe jak smakuje :) Marzenko, podeślij mi kromeczkę posmarowaną dżemem :)
OdpowiedzUsuńTo wpadaj!
UsuńRobię właśnie Twój dżemik, ale pachnie w całym domu!:)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa czy posmakował Wam:-)
UsuńPyszny dżem!
OdpowiedzUsuńJutro z rana piekę brioszkę,może wpadniesz ze słoiczkiem?
Jasne, rano będę:-)
UsuńZnowu kolejna inspiracja! Bardzo się cieszę.Tagiatele było przepyszne !
OdpowiedzUsuńAniu, bardzo się cieszę:-)
UsuńChciałabym taki dżemik zrobić ! Muszę dopóki mamy rabarbar :)
OdpowiedzUsuńDziś jesteś źródłem moich inspiracji ! :):):)
OdpowiedzUsuńRabarbar + imbir + sok z pomarańczy ... trochę mniej cukru i sporo pieprzu - i będzie sos do mięsiwa na grillowe przyjęcie :)
Znakomity pomysł na dżem :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten pomysł- pierwsza klasa !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
To musi smakować cudownie! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuń