Dżem rabarbarowo-pomarańczowy


Napisałam wcześniej, że szparagi, szpinak no i rabarbar...Czyli dzisiaj będzie rabarbarowo oczywiście:-) Zrobiłam na próbę, ale na tym się na pewno nie skończy, bo pysznie wyszło. Z camembertem smakuje tak jak powinno smakować...czyli idealnie;-)


Składniki:
  • 50 dkg rabarbaru,
  • 1 pomarańcza,
  • 0,5 łyżeczki imbiru w proszku,
  • 20 dkg cukru.
Przygotowanie:

Rabarbar obrać i pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem i smażyć na małym ogniu. Pomarańczę wyszorować, zmiksować razem ze skórką. Dodać do rabarbaru. Razem smażyć do momentu całkowitego rozpadu owoców - około 1h. Odstawić. Na drugi dzień znowu podgrzewać około 1 h dodając imbir. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i odwrócić dnem do góry. Jeśli słoiczki mają być przechowywane dłużej najlepiej wtedy pasteryzować. 








Komentarze

  1. Mniam, z serkiem mówisz :) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. musi smakować wybornie:) biorę go do mojego serka;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też ostatnio wypróbowałam rabarbar do sera:)
    Było pysznie!
    A tę pomarańczę to tak zupełnie w całości miksować,
    bez pozbywania się tych białych błon?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pokroiłam na ćwiartki razem ze skórką, w ogóle jej nie obierałam;-)

      Usuń
  4. Rabarbar do deski serowej to jest to. W zeszłym roku odczarowywałam w ten sposób znienawidzony w dzieciństwie rabarbar. Chętnie podkradnę przepis i wypróbuję twoją wersję rabarbaru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I mam nadzieję, że nadal będzie odczarowany;-)

      Usuń
  5. Ooo... moje smaki, super pomysł! Gosia Ostrowska

    OdpowiedzUsuń
  6. ale kuszący ten Twój dżemik! piękny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale nas naszła ochota na taki dżem. Jutro lecimy na rynek po rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hehe, a ja zrobiłam mus z podobnych składników do ciasta! świetny ten dżem!

    OdpowiedzUsuń
  9. Superowo wymyśliłaś ten dżemik, musi mieć słodko-kwaśny smak...taki uwielbiam :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Dżemik pyszny :) uwielbiam przetwory z rabarbaru! Do serka musiał smakować idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. nie jadłam nigdy dżemu z rabarbaru, ciekawe jak smakuje :) Marzenko, podeślij mi kromeczkę posmarowaną dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię właśnie Twój dżemik, ale pachnie w całym domu!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny dżem!
    Jutro z rana piekę brioszkę,może wpadniesz ze słoiczkiem?

    OdpowiedzUsuń
  14. Znowu kolejna inspiracja! Bardzo się cieszę.Tagiatele było przepyszne !

    OdpowiedzUsuń
  15. Chciałabym taki dżemik zrobić ! Muszę dopóki mamy rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziś jesteś źródłem moich inspiracji ! :):):)
    Rabarbar + imbir + sok z pomarańczy ... trochę mniej cukru i sporo pieprzu - i będzie sos do mięsiwa na grillowe przyjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Znakomity pomysł na dżem :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Podoba mi się ten pomysł- pierwsza klasa !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  19. To musi smakować cudownie! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne